Mai napig népszerű, közkedvelt italnak számít a kóla. Az első kólát egy amerikai gyógyszerész, John Pemberton találta fel. A koffeint tartalmazó, fekete színű szénsavas üdítő mára már mindennapjaink szerves részévé vált.

A Coca-Cola HBC Magyarország 2022 márciusának végéig lecseréli műanyagpalackjait, amelyet újrahasznosítható papírból készült pohárral váltanak majd fel. Így akár 5-30 tonnával kevesebb műanyag kerülhet a fogyasztókhoz, és végső soron a hulladéktárolókba.

A vállalat pályázatot hirdet egyetemisták körében, amelyben a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem is részt vesz. A nyertes hallgatók tervezhetik meg a papírpoharak új, művészi kialakítását, amely az automatákba kerül majd. A pályázók pénzjutalmat is nyerhetnek, a verseny összdíjazása pedig 1,6 millió forint. A vállalat több mint 1000 darab italautomatát üzemeltet országszerte, a legtöbb a munkahelyi szférában, oktatási intézményekben, nagyáruházak előtereiben, közlekedési csomópontokon és egészségügyi intézményekben található.

Az innováció összhangban áll az egyszerhasználatos műanyagokat betiltó [single use plastic – Az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2019/904 irányelve (2019. június 5.) egyes műanyagtermékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről] európai uniós irányelvvel is, amelynek értelmében az Európai Unió tagállamai 2029-re elérik a műanyag palackok begyűjtésére meghatározott 90%-os célértéket, továbbá 2025-ig legalább 25%-ban, 2030-ig pedig 30%-ban újrahasznosított anyagból készülnek majd.

Forrás: