Egyre több a kiszáradó folyóhálózat, azonban a több tízezer kisvízfolyást érintő jelenségről még nem áll a kutatók rendelkezésére elég információ a folyamat hatásainak megértéséhez. A Pécsi Tudományegyetem részvételével Citizen Science hálózatot hívtak életre, és DRYRivERS mobilapplikációt fejlesztettek annak érdekében, hogy a kiszáradó kisvízfolyások működését, valamint a kiszáradások időbeli dinamikáját megismerjék.

A klímaváltozás és a vízfelhasználás növekedése egyre több patak kiszáradását eredményezi, a száraz időszakokban a vízfolyásokban zajló folyamatok megváltoznak. „Ezt vizsgálja a DRYvER, ami egy 25 kutatóintézet több mint 100 kutatója részvételével indult Horizon 2020 projekt, aminek fő célja, hogy két kontinens, Európa és Dél-Amerika, kilenc kiszáradó folyóhálózatain gyűjtött részletes információkon alapulva az összes kapcsolódó tudományterület nézőpontját magába foglaló megközelítéssel kidolgozzon egy új globális keretrendszert” – ismertette a Pécsi Tudományegyetem.

Az ingyenesen letölthető DRYRivERS alkalmazás a lakosság bevonásával törekszik a kiszáradó vízfolyás-hálózatok európai atlaszának megalkotására, valós idejű információkat szolgáltatva a kiszáradásokról. A megfigyeléseken alapuló adatokból lemodellezik és előre jelzik az éghajlatváltozás és a megnövekedett vízhasználat kisvízfolyásokra gyakorolt hatásait. Minden természetjáró okostelefon-felhasználó elősegítheti a kutatás sikerességét, ha dokumentálja a patakok és folyók aktuális állapotát, ezzel segítve a DRYvER által létrehozott DRYRivERS okostelefonos applikációt az adatgyűjtésben.

Forrás: