Egy a fajtakeresztezés és a takarmányhatékonyság hatásait vizsgáló friss tanulmány szerint a fajtakeresztezett szarvasmarhák akár hat százalékkal csökkenthetik a metángázkibocsátást a fajtatiszta tehenekhez képest.

A SimHerd szimulációs modell használatával készült tanulmány része a dániai Green Innovation and Demonstration Foundation által alapított DairyCross elnevezésű projektnek. A szimulációs modellben különböző specifikációval rendelkeztek a heterózis és a fajtakülönbségek mérésére, amely paraméterek segítségével meg tudták jósolni az állatállományra gyakorolt hatásokat. A hatásoknak egy része a metánkibocsátáshoz is kapcsolódik.

A tanulmányban megállapításra került, hogy a metánkibocsátás csökkenésének fő mozgatórugója a fiatal állatállomány csökkentése. Ennek elsődleges oka, hogy a fajtakeresztezett szarvasmarhák hosszabb élettartama miatt nincs szükség a kieső állatok pótlására, kevesebb állatállomány esetén pedig a metánkibocsátás is csökken. A tanulmány szerint a fajtakeresztezés esetén a tehenek tovább éltek, mivel robusztusabbak, egészségesebbek és termékenyebbek voltak, így nem volt szükség olyan gyors pótlásra, mint fajtatiszta társaiknál.

Ruth Davis Kring, a SimHerd tanácsadója szerint a keresztezés képes csökkenteni a metángázkibocsátást, ezáltal a klímaváltozás és a globális felmelegedés által okozott kihívások egyik megoldása lehet.

Forrás: