Napjainkban rendkívül sok lapos tetős épület kerül kialakításra, amely remek helyszínt biztosít napelemek telepítésére, illetve későbbi bővítésére. Magyarországon elsősorban a hazai raktárak, gyárak és kiskereskedelmi parkok jelenthetnek ideális terepet a napelemek számára. Mindez felvetheti a nagyfelületű lapos tetők naperőművi hasznosítását célzó önálló támogatási kategória kialakítását is.

A napelemek lapos tetőre való telepítése optimálisabb a ferde tetős megoldásoknál, mivel déli irányba fordítva sokkal nagyobb termelékenységi hatékonysággal rendelkeznek. A legújabb fejlesztéseknek köszönhetően pedig már a kavicsos terep vagy a zöldtető is kiváló helyszínként szolgál a napelemek elhelyezésére, iyen a például a Q CELLS dél-koreai napelem-gyártó cég Q.FLAT-G6 nevű innovációja, amely aerodinamikai szempontból kiemelkedő rögzítőrendszerrel és környezetbarát, villámvédelemmel ellátott anyagok felhasználásával készült, valamint szélcsatorna-tesztelést is végeztek rajta

Az elmúlt időszakban a nagy, földre telepített, illetve a háztartási méretű naperőművek egyre nagyobb népszerűsége figyelhető meg. Hazánk fotovoltaikus kapacitása már meghaladta a 2000 MW-ot, amelynek jelentős részét az említett megújuló rendszerek jelentik. A közeljövőben egyre magasabb energiaárakkal kell számolni, mivel a földgázpiaci kínálat tovább szűkül, a szén-dioxid-kvóta drágul, a szélenergia-termelésben pedig hiány lépett fel. Szeptember végén 150 euró/MWh átlagár is tapasztalható volt a tőzsdén, amely körülbelül 100 eurós emelkedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest.   

Az uniós, illetve az állami pályázati források elérhetőségének lehetőségei, a folyamatosan emelkedő vállalati áram díja, a megtérülési idő és a környezettudatosság olyan szempontokat jelentenek, amelyek a napelemes rendszerek telepítése felé orientálják a vállalati szférát. Mivel az ilyen típusú rendszerek akár pár év alatt megtérülhetnek, önerős beruházások keretében is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Akkumulátoros energiatárolóval felszerelve pedig még költséghatékonyabb lehet egy ilyen típusú rendszer.

“A vállalatok egy könnyű, egyszerűsített engedélyezési folyamattal véghez vitt 50-60 KW összteljesítményű napelemes rendszerrel a fogyasztásuk egy részét teljesen függetleníteni tudják a jövőbeni áremelkedéstől, segítve ezzel a hosszú távú költségeik tervezését. Nem utolsó sorban egy ilyen beruházással a cégvezető mutatni képes a szállítói, és a vevői felé, hogy fontos számára környezete védelme” – fogalmazott Belák Gábor, az NVSolar Energia Kft. ügyvezető igazgatója.

Egy vállalat számára előnyös lehet a napelemes rendszer telepítése – akár önfinanszírozás keretében is –, amelyet ideális estben lapos tetőn érdemes kivitelezni. A fotovoltaikus rendszerekkel a centrális villamosenergia-ellátásnak és -emelkedésnek, valamint az áringadozásoknak való kitettség is csökkenthető.

Forrás: