Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter a szakképzést támogató Ágazati Készségtanácsok számára tartott évértékelő egyeztetésén az építőipari szakképzett munkaerő megerősítésének fontosságára hívta fel a figyelmet. Elmondta, hogy a jelenlegi munkaerőpiac mindennél jobban igényli a szakképzett munkaerőt, így az építőiparban is erősíteni szükséges a szakmai képzést.

A megújult szakképzés első tanéve – amelynek célja a fiatalok életlehetőségének javítása – ez év júniusában zárult le. A szakképző iskolákban hároméves képzés alatt korszerű szakmai ismereteket sajátíthatnak el, az ötéves technikumok pedig érettségit is adnak, ezzel megkönnyítve a szakirányú felsőoktatásba való felvételt. Orientációs évfolyammal, dobbantó programmal és a műhelyiskolákkal igyekeznek megfékezni a lemorzsolódást. A 2021-es évben 22 ezer diák jelentkezett a szakképzésből első helyen egyetemi alap- és osztatlan képzésekre vagy felsőoktatási szakképzésbe.

A gazdasági szereplők oktatásba való fokozott bevonásával igyekeznek felkészíti a diákokat a hatékony munkavégzésre, valamint az oktatók továbbképzése is eredményesebbnek bizonyul a korszerű technológiával felszerelt vállalatoknál.

Az építőipari szektor foglalkoztatása egy év alatt 26 ezer fővel nőtt, amely a nemzetgazdasági ágak második legnagyobb mértékű bővülését jelenti. A miniszter hangsúlyozta, hogy az építőiparon áll, hogy a családok otthonteremtési, lakásfelújítási támogatásai jól tudjanak hasznosulni, és a vállalkozások is meg tudják valósítani gazdaságélénkítő, munkahelyteremtő beruházásaikat. Kiemelte továbbá, hogy a kormány által kiírt eszközpályázatok mellett, a szakmai tudás fejlesztésének és az utánpótlás biztosításának is fontos szerepe van az építőipar hatékonyságának javításában, a növekedéshez fel kell zárkóztatni a szakképzést is.

A cikk alapjául a Portfolio 2021. július 6-án megjelent Palkovics László: erősíteni kell az építőipari szakképzést című cikke szolgál. Elérhető: https://www.portfolio.hu/ingatlan/20210706/palkovics-laszlo-erositeni-kell-az-epitoipari-szakkepzest-491404# (A letöltés dátuma: 2021.07.07.)