Ha a polisztirolhabra gondolunk, egy hőszigetelő és bizonyos mértékig környezetszennyező anyag juthat az eszünkbe. Az expandált polisztirol (továbbiakban: EPS) hőre lágyuló, habosítható, polimerizált sztirolból készülő cellás szerkezetű keményhab, amely hungarocellként vonult be a köztudatba. 

A holland PolyStyreneLoop nevűvállalat új, innovatív módszereket alkalmaz az EPS újrahasznosítására. A cég az építési polisztirolhab bontási hulladékának, valamint adalékanyagainak újrahasznosítását végzi. Olyan üzemet alakítottak ki, amely a polisztirolhab-értéklánc több mint 70 vállalatát képviseli (például: nyersanyag-, szigetelőanyag gyártókat, adalékanyagok beszállítóit, feldolgozókat, újrahasznosítókat és nem utolsó sorban az expandált polisztirol európai gyártóinak szövetségét is).  Az EPS sajátos szerkezettel rendelkezik, amelyet egymáshoz tapadó polisztirol gyöngyök alkotnak. A gyöngyök fő alapanyagai az égésgátló adalék, a polimerizált sztirol és a habosító. Csupán 2 százaléka polimer, a többi 98 százalékot a levegő teszi ki.  

Olyan környezetbarát anyagról van szó, amely beépítése és bontása nem igényel külön védőfelszerelést, valamint minőségmegtartó képessége is optimális. 

Az alkalmazott újrahasznosítási eljárás neve CreaSolv, amelyet egy német intézet (Institut für Verfahrenstechnik und Verpackung IVV) fejlesztett ki. A folyamat apolisztirolhab megtisztításával kezdődik, mivel az ilyen anyagok sok egyéb bontási hulladékot tartalmazhatnak. Mindezek után oldási, leválasztási, tisztítási és szárítási lépések következnek, míg létrejön az újrahasznosított termék. Így évente akár 3300 tonna új polisztirol anyag is keletkezhet. Az eljáráshoz felhasznált energia kizárólag szélerőművekből származik. Az Austrotherm Kft. vezető szaktanácsadójának is határozott álláspontja van az újrahasznosított EPS-ről, amely szerint „az a jó hulladék, ami nem képződik”. 

Fontos azonban leszögezni, hogy az EPS élettartama akár 50–100 év is lehet, így az újrahasznosítás csupán évek múlva nyerheti el igazi jelentőségét. 

Forrás: