Tegyük fel, hogy a strandok állandó kelléke, a napernyő nemcsak árnyékot ad, de napenergia segítségével egyéb többletszolgáltatás biztosítására is képes. Olaszország vezető fagylalt- és fagyasztott desszertmárkája, a Sammontana annak érdekében, hogy az olasz strandokon csökkentse a tevékenységéből fakadó káros környezeti hatásokat – a Carlo Ratti Associati (CRA) nemzetközi tervezőcég és Italo Rota építész segítségével – forradalmasította a népszerű strandkelléket.

Az újragondolt napernyő origami ihlette dizájnnal rendelkezik. Carlo Ratti, a CRA alapítója, a Massachusettsi Műszaki Egyetem professzora és a napernyő feltalálója szerint: „Alapkoncepciónk az, hogy a Nap által termelt villamos energia használható legyen az ernyő alatti tér hűtésére, ha pedig moduláris rendszerbe kapcsoljuk a napernyőket, akkor bármely tengerparti üdülőhelyet képesek tiszta energiával ellátni”. A napernyő kibontva egy elektromos áramot termelő fotovoltaikus tömböt jelenít meg. A 2,5 méter magas és 3,2 méter átmérőjű esernyő kialakítása a NASA által a marsjáró szondáknál is használt ernyőszerű napelemekhez hasonlít, a szolár panelek legyezőszerűen simulnak egymásra. Az eszköz energiával látja el az alá gurított kisméretű hűtőpultot és a vízpárát permetező ventillátort, ráadásul okostelefon és e-book feltöltésére is alkalmas, miközben árnyékot biztosít az alatta hűsölőknek.

Mára a Sammontana fagylaltárusító pultjai az olasz tengerparti strandok ikonikus elemeivé váltak, ezért a cég évek óta kísérletezik azzal, hogy tevékenysége során milyen fejlesztésekkel tudná leginkább kímélni a környezetet.

A napernyő prototípusát 2021. augusztus 8-ig a milánói Biblioteca Degli Alberi Parkban tekinthetik meg az érdeklődők, egy fenntartható fejlődést segítő találmányokat felsorakoztató tárlat részeként. A helyszínen a termék bemutatására egy nyugágyakkal, tizenegy napernyővel és az általuk működtetett jégkrémes pulttal felszerelt pihenőhelyet alakítottak ki.

Forrás: