A Tilos nevű görög sziget 3. helyezést ért el és ezzel 100 000 eurós pénzdíjat nyert az Európai Bizottság által támogatott megújulóenergia-termelő versenyen, az innovatív energiamodelljéért.

Amikor a görög szigetekről írnak a sajtóban, akkor általában strandjaik szépségét dicsérik. Az Égei-tengeren található a Dodekanészosz szigetcsoporthoz tartozó Tilos sziget viszont az elnyert RESponsible Island díjjal került a figyelem középpontjába. A szóban forgó díj a szigeteken a helyi megújuló energiatermelésben elért eredményeket értékeli a villamos energia, a fűtés, a hűtés és a közlekedés területén. Az első díjat a dániai Ærø szigete nyerte el, amelyet a Kanári-szigetekhez tartozó El Hierro sziget követett.

Tilos tiszta energiával kapcsolatos eredményeit az EU által finanszírozott TILOS (Technology Innovation for the Local Scale) projekt támogatta. A projekt keretében egy hibrid állomást fejlesztettek ki a szél- és napenergia hasznosítására, aminek köszönhetően a megtermelt energiát akkumulátorokban tudják tárolni. Tilos sziget jelenleg egy 800 kW-os szélturbinával, egy fotovoltaikus erőmű parkkal rendelkezik, ami csúcsteljesítményben 160 kW-ot termel. Ennek tárolását szolgálja a 2,8 MWh kapacitású akkumulátorkapacitás. A sziget tervei azonban itt nem érnek véget: “Ha telepítünk még egy közepes méretű szélturbinát és egy kisebb napelemparkot, a sziget teljesen autonóm lehet.” – jegyezte meg Maria Kamma polgármester. Majd az “Athens 9.84” című weboldalon megjelent cikkben kifejtette, hogy a sziget tenger alatti kábelen keresztül tiszta energiát is exportál a Kos-szigeti erőműbe. A polgármester szerint a Kos-szigetre irányított megújuló energia ezidáig évente 1 200 MWh-val csökkentette az erőmű termelését, ami azt jelenti, hogy évente 220 tonnával kevesebb fűtőolajat fogyasztanak és 750 tonnával kevesebb CO2-t bocsátanak ki.

A “megújuló energia és innováció szigetbajnoka” címet kiérdemlő Tilos büszkélkedhet továbbá egy nyilvános elektromos járműtöltő állomással és autonóm világítási rendszerrel is. Emellett tervezi az első elektromos busz – amely a jelenleg a tömegközlekedésben használt autóbuszt váltja majd fel – és két elektromos teherautó beszerzését is. 

A sziget azonban nemcsak az innovatív megújuló energiaforrásokat hasznosító technológiáknak köszönheti a versenyben elért harmadik helyezést, a díjat a projekt környezeti és társadalmi-gazdasági hatásaiért, a megoldás fenntarthatóságáért és megismételhetőségéért, valamint a polgárok nagyfokú bevonásáért is kiérdemelte.

Forrás:

  • https://cordis.europa.eu/article/id/430431-greek-island-tilos-picks-up-award-for-clean-energy-transition