A cementgyártás a világ szén-dioxid-kibocsátásának mintegy 8%-át teszi ki, nagymértékben hozzájárulva a légköri szénhez. A német tulajdonú HeidelbergCement nevű cég a világ első karbonsemleges cementgyárát tervezi megépíteni Svédországban.

A fejlesztés a HeidelbergCement Gotland szigeten meglévő üzemének átalakításával valósulna meg 2030-ra, amely ezek után évi 1,8 millió tonna szén-dioxidot fog megkötni. Per Brevik, a HeidelbergCement igazgatója elmondta, hogy több olyan kémiai vegyület is létezik, amely képes elnyelni a szén-dioxidot a gázokból. Az igazgató szerint azonban még nem döntöttek arról a technológiáról, amelyet a kibocsátások megkötésére használnak, de nagy valószínűséggel a füstgáz amin-oldószeres kezelését választják majd. A tervek szerint az elfogott szén-dioxidot az Északi-tenger alatt, a fosszilis üzemanyagok kitermelésével létrehozott üregekben helyezik el.

A projekt nem vezetne közvetlenül a légkörben lévő szén-dioxid nettó csökkentéséhez, a gyár az átalakítást követően is bocsátana ki szén-dioxidot. A fejlesztésnek köszönhetően azonban több szén-dioxidot tudna megkötni, mint amennyit kibocsát, ezáltal a cég termelése a továbbiakban nem lenne szén-dioxid igényes tevékenység.

Forrás: