Az éghajlatváltozás mellett a légszennyezés jelenti az egyik legnagyobb környezeti fenyegetést az emberi egészségre. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) új, a légszennyezési határértékekre vonatkozó iránymutatásai egyértelműen bizonyítják a légszennyezés emberi egészségre gyakorolt ​​negatív hatásait, a tanulmányok szerint az eddig feltételezettnél még nagyobb károkat tud okozni a rossz levegőminőség.

A légszennyezésnek való kitettség körülbelül hétmillió ember halálát okozza éves szinten. Az iránymutatások új légszennyezési határértékeket javasolnak a lakosság védelme érdekében, csökkentve a légszennyező anyagok szintjét. A határértékeket a WHO új ajánlásában radikálisan csökkentette: 10-ről 5 mikrogram/m3-re a levegőben lévő szállópor (PM2.5) éves célértékét, a PM10 éves célértéket 20 mikrogrammról 15-re.  A levegő nitrogén-dioxid szennyezettségére az éves 40 mikrogram/m3 helyett 10 ?g/m3 célértéket határozott meg.

A WHO utoljára 2005-ben bocsátott ki iránymutatást a légszennyező anyagok határértékeire vonatkozóan. 2019-ben a világ népességének több mint 90%-a élt olyan területen, ahol a légszennyezés koncentrációja meghaladta a 2005-ös iránymutatásban foglaltakat. A WHO főigazgatója, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus hangsúlyozta, hogy a légszennyezés minden országban veszélyt jelent az egészségre, ám leginkább az alacsony és közepes jövedelmű országokat érinti.

A főigazgató kiemelte továbbá, hogy „a WHO új levegőminőségi irányelvei bizonyítékokon alapuló gyakorlati eszköz a levegő minőségének javítására, amelytől az élet függ. Minden országot és mindazokat, akik a környezetvédelemért harcolnak, felhívok arra, hogy léptesse életbe az irányelveket, hogy csökkentsük a szenvedést és életeket mentsünk meg.”

Forrás: