Az épületek megfelelő hőtartó képességének egyik kulcseleme a jól megválasztott nyílászáró alkalmazása. A hőszigetelő képesség mellett az ár, a méret, az élettartam, a tartósság, a környezeti terhelés és az újrahasznosíthatóság mind olyan szempontok, amelyek érdemben befolyásolják a megfelelő alapanyag kiválasztását. Innovatív anyagként robbant be a köztudatba az alumínium, amelyből készült nyílászáró gyártása során kevesebb károsanyag termelődik, mint alternatív társai (például a fa, az acél vagy a műanyag) esetén.  

Az alumínium azért is számít kedvelt innovatív építési alapanyagnak, mivel rendkívül könnyen és jól újrahasznosítható, ezzel összefüggésben hosszú élettartammal rendelkezik. Ráadásul az alacsonyabb környezetterhelést jelentő alumíniumot a hozzá hasonló anyagoknál kedvezőbb áron lehet előállítani. A 100%-os újrahasznosíthatóságának köszönhetően a lineáris modell helyett körforgásban maradnak az így készült alumíniumok, a 19. század vége óta gyártott alumíniumok több mint háromnegyede maradt meg az anyagkörforgásban, és számuk meghaladja az egymilliárd tonnát.

Az újrahasznosítás energiaigénye sokkal alacsonyabb a gyártás energiaigényénél (körülbelül 5%), azonban a 21. század szükségleteit nem fedezik a már rendelkezésre álló alapanyagok, éppen ezért olyan fejlesztésekre van szükség, amelyek a gyártási energia csökkentése révén hozzájárulnak a környezetterhelés csökkentéséhez. Ilyen módszernek tekintendő jellemzően a vízenergia felhasználása a szénenergia helyett.

Az épületelemek élettartamának növelése a fenntarthatóság elérésének egyik kulcslépése lehet, amelyhez az innovatív módon fejlesztett építési anyagok és a jogszabályi feltételeknek megfelelő minősítések is hozzájárulhatnak.

Forrás: