2025-re készülhet el az Earth 300 nevű nukleáris meghajtású szuperjacht, amely a tervek szerint károsanyag-kibocsátás-mentes lesz, ugyanis egy újfajta széndioxid-mentes atomenergia, só reaktor működteti majd. Az innovatív technológiát a Bill Gates által támogatott Terrapower cég fejleszti, a találmány piacra kerüléséig a jachtot zöld üzemanyagok fogják meghajtani. A szuperjacht a reaktor utólagos elkészültével válik majd 100%-ban emissziómentessé.

A Titanic-nál 31 méterrel hosszabb szuperjachtot a tudomány globális ikonjának szánják, amely megragadja a figyelmet és inspirálja a képzeletet. Az Ivan Salas Jefferson által tervezett 300 méter hosszú, 60 méter magas Earth 300 a kivitelező csapat reményei szerint egy páratlanul sokszínű intelligenciakollektívának ad majd helyet. A futurisztikus, építészeti kialakítással rendelkező hajón összesen 22 laboratóriumot alakítanak ki, ezek között lesznek olyanok, ahol a legmodernebb időjárás-vizualizációs fejlesztések zajlanak majd, de 3D nyomtatással kísérletező és a COVID-19-hez hasonló vírusok kezelésére tervezett biológiai laboratóriumok is helyet kapnak. A tudósokat, szakértőket, diákokat és magánszemélyeket szállító szuperjacht nem lesz mindenki számára egyformán hozzáférhető. A 40 VIP vendég 3 millió dollár ellenében tartózkodhat a fedélzeten, a tudósok és a diákok viszont jóval kedvezményesebb áron kelhetnek majd útra. A fejlesztő csapat reményei szerint a polgárok és a tudósok e keveréke radikálisan új gondolkodásmódot képvisel majd az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

A szuperjachtok iránti kereslet az elmúlt 10 évben ugrásszerűen megnőtt, amit a COVID-19 járvány és a globális “szupergazdagok” számának növekedése is ösztönzött. Az Earth 300 a kínálati palettán a legnagyobb lesz, vízre bocsátásával az a cél, hogy újabb luxus üdülőhelyek kialakítása helyett az éghajlatváltozás elleni küzdelem jelentőségére hívják fel a figyelmet a különböző társadalmi rétegek körében.

Forrás: