Művészeti installáció, tudományos kísérlet vagy posztapokaliptikus hagyaték – egy sziklás hegyekkel körülvett gránittal borított síkságon egy nagy méretű acéldoboz áll, tetejét napelemek borítják, belsejében pedig különböző technikai eszközök rögzítik az emberiség klímakatasztrófához vezető útját. A rejtélyes tárgy Kubrick ikonikus filmalkotásának, a 2001: Űrodüsszeiának a fekete monolitját idézi, ám ez a Tasmánia nyugati partvidékére tervezett 10 méterszer 4 méterszer 3 méteres acélszerkezet nem ismeretlen űrlények tudását közvetíti az emberiség felé, hanem bizonyítékokat rögzít, amelyekből kikövetkeztethető, mi vezetett az emberi civilizáció bukásához. Ez a Föld Fekete Doboza.

Geológiai és geopolitikai stabilitása miatt Ausztrália legnagyobb szigete Máltát, Norvégiát és Katart megelőzve vált a Fekete Doboz bölcsőjévé. A 7,5 centiméter vastag acélból készült rozsdás külsejű szerkezet egy jövőbeli civilizáció javát szolgálná abban az esetben, ha a katasztrofális kimenetelű éghajlatváltozás a miénk pusztulását okozná. Ez a végkifejlet – amennyiben az évszázad végére jósolt 2,7 Celsius-fokos felmelegedés beigazolódik – egyre valóságosabbá válhat, klímakutatók véleménye szerint ugyanis több múltbeli civilizáció összeomlott már ennél alacsonyabb mértékű klímaváltozás következtében is, a 2 Celsius-fokot meghaladó felmelegedés esetén pedig a következmények megjósolhatatlanok.

A Föld Fekete Dobozát úgy tervezték, hogy az elektromos hálózatok összeomlását is túlélje, ennek érdekében a belsejében az internethez csatlakozó adattárolókat helyeztek el, az energiát pedig a tetőhöz rögzített napelemek, illetve tartalékforrásként akkumulátorok szolgáltatják. A Fekete Doboz egy algoritmus segítségével az internetről folyamatosan gyűjti a klímaváltozással kapcsolatos adatokat, egyrészt méréseket tölt le a szárazföld és a tenger hőmérsékletéről, az óceánok savasodásáról, a légkör széndioxid-szennyezettségéről, a fajok kihalásáról, a földhasználat változásáról, valamint az emberi népesség arányáról, a katonai kiadások összegéről és az energiafogyasztás mértékéről. A Fekete Doboz olyan kontextuális adatokat is gyűjt, mint az újságok klímaváltozással kapcsolatos szalagcímei, a közösségi médiában megjelenő bejegyzések és a kulcsfontosságú eseményekről szóló hírek. A szerkezet megépítése a jövő év közepén kezdődik majd, a merevlemezek ugyanakkor már megkezdték a rögzítést. A fejlesztők becslése szerint a tömörítés és az archiválás segítségével az adatok tárolására a következő 30-50 évre elegendő kapacitás áll rendelkezésre, addig is vizsgálják azonban, hogyan lehetne elérni azt, hogy az adatok akár több ezer évig is tanúságul szolgáljanak.

Lehetetlen megjósolni, hogy a távoli jövőben sikerül-e bárkinek megfejteni a Fekete Doboz titkát, ugyanakkor már az is igényel némi leleményességet, hogy a három hüvelyk vastag acélburkolaton keresztül bárki bejuthasson. A fejlesztők feltételezik, hogy aki ezt megoldja, az képes lesz az alapvető szimbólumok értelmezésére is. A tudósok egy elektronikus olvasó beépítésének lehetőségét is vizsgálják, amely napfény hatására újraaktiválja a dobozt, ha az egy lehetséges katasztrófa következtében hosszú időre nyugalmi állapotba kerülne.

A Fekete Doboz elsősorban egy poszt-apokaliptikus társadalom számára készült mementó, ugyanakkor alkotói azt remélik, hogy az éghajlatváltozást érintő döntések teljes körű rögzítése a politikai és üzleti vezetőket felelősségteljesebb döntések meghozatalára fogja ösztönözni.

Forrás: