Egy az Illinois-i Egyetem által folytatott kutatás eredményeként megállapításra került, hogy az élelmiszertermelés évi 17,3 milliárd tonna üvegházhatású gázkibocsátással jár, amely az összes globális emisszió 35%-áért felelős. A tanulmány az élelmiszertermelés folyamatának teljes egészét átfogja, a mezőgazdasági gépek használatától, a műtrágya-permetezésen át egészen az élelmiszeripari termékek szállításáig.

Az élelmiszertermelés során keletkező üvegházhatású gázkibocsátás 60%-ért a hústermelés felel, amely során 28-szor több üvegházhatású gáz kerül kibocsátásra, mint a növénytermesztés esetén. Míg az élelmiszertermelésből származó kibocsátás 29%-a kötődik a növényi eredetű termeléshez, addig az állatok élelmezési célú felhasználása és takarmányozása a teljes kibocsátás 57%-át teszi ki. A tanulmányból kiderül, hogy egy kilogramm marhahús előállítása 70 kilogramm üvegházhatú gázkibocsátással jár, a marhahús felel az élelmiszeriparral összefüggő üvegházhatású gázkibocsátás egynegyedéért.

Atul Jain, az Illinois-i Egyetem klímakutatója hangsúlyozta, hogy a kutatási eredmény a szakértőket is meglepte, kiemelte továbbá, hogy a kutatás nem azon célból született, hogy rávegyenek bárkit is az étrendváltoztatásra, azonban “ha az embereket aggasztja az éghajlatváltozás, akkor komolyan el kellene gondolkodniuk azon, hogy változtassanak étkezési szokásaikon”.

A kutatás során az is kiderült, hogy az állati eredetű élelmiszerekből származó üvegházhatású gázok legnagyobb kibocsátója Dél-Amerika, amelyet Dél- és Délkelet-Ázsia, majd Kína követnek. A szakértők szerint fontos, hogy a társadalom tudatában legyen a növényi és az állati eredetű élelmiszertermelés okozta üvegházhatású gázkibocsátások közötti óriási eltérésekkel.

Forrás: