Az Északi-sarkvidék a Föld többi részéhez képest háromszor olyan gyorsan melegszik, így a finnországi Lappföldön élő rénszarvaspásztorok már most tapasztalják az éghajlatváltozás hatásait. A klímaváltozás következtében a rénszarvasok nehezen jutnak táplálékhoz, ezért a rénszarvaspásztorok a -25 Celsius-fokos hidegben próbálják elegendő élelemmel ellátni a populációt.

A norvégiai Spitzbergák szigetcsoporton élő rénszarvasokról a James Hutton Intézet által 2016-ban végzett 20 éves tanulmány kimutatta, hogy az állatok a vizsgált időszak alatt kisebbek és könnyebbek lettek. A kutatók úgy vélik, hogy ez a klímaváltozásnak köszönhető.

Az Egyesült Nemzetek 2021. évi klímaváltozási konferenciája, a COP26 átfogó célkitűzése a felmelegedés 1,5 Celsius-fokra való korlátozása volt. A tudósok szerint a globális felmelegedés szinten tartása segíthet elkerülni vagy legalábbis mérsékelni az éghajlatváltozás katasztrofális következményeit. A finn meteorológiai intézet azonban azt állítja, hogy Lappföldön az elmúlt 150 évben már 1,5 Celsius-fokot emelkedett az átlaghőmérséklet.

A telek egyre bizonytalanabbak Finnországban, a melegebb tél több esőt jelent. Az eső a hóra ráfagyva jég alá zárja a rénszarvasok táplálékát, így az állatok nem tudják kiszagolni vagy kiásni azt. A kutatók szerint ennek következtében a rénszarvasok éhen halhatnak, elveszíthetik borjaikat, vagy sokkal könnyebb utódokat hoznak majd világra.

A finn rénszarvaspásztorok szövetségének adatai alapján az országban jelenleg mintegy 200 000 rénszarvas él. A bányászat, az erdőgazdálkodás és a földhasználat miatt már így is nyomás alatt áll a rénszarvas-populáció, a pásztorok attól tartanak, hogy az éghajlatváltozás véget vethet hagyományos életmódjuknak.

Forrás: