A Gazdasági Versenyhivatal (a továbbiakban: GVH vagy Versenyhivatal) az építőipari alapanyagárak drasztikus emelkedésének visszaszorítása érdekében kiemelt figyelmet fordít a tiszta verseny biztosítására. A Versenyhivatal bővített eszköztára lehetőséget biztosít a piaci problémákkal szembeni gyorsabb és hatékonyabb fellépésre. A GVH külön vizsgálócsoportja elemzi azon panaszokat és jelzéseket, amelyek kartellgyanús tevékenységre utalnak, jelenleg több versenyhatósági vizsgálat is folyamatban van az építőipari piacokon.

A GVH a Versenyhivatallal való együttműködés jelentőségét hangsúlyozta, ugyanis azok a cégek, amelyek kartell-tevékenységüket önként feltárják a bírság csökkentésével, sőt akár a bírság teljes elengedésével számolhatnak. Az engedékenységi politika lehetőséget biztosít a kartell-tevékenységet folytató vállalkozások számára, hogy engedékenységi kérelmet nyújtsanak be a Versenyhivatalhoz, amelyben feljárták a kartellt, valamint az abban való részvételt.

A bírságtól akár teljesen mentesülhet az a kartell-tevékenységet folytató cég, aki a jogsértésről elsőként szolgáltat döntő bizonyítékokat, vagy a Versenyhivatal rajtaütését megalapozó érdemi információkat biztosít a GVH számára. Bírságkedvezménnyel értékelnek minden olyan önként szolgáltatott bizonyítékot, amely érdemben nyújt segítséget a kartell feltárásához. Az együttműködés továbbá a közbeszerzésekből történő kizárás elkerülését is megkönnyítheti.

A kartell-tevékenység felfedezéséhez és felderítéséhez nélkülözhetetlen írásos információt biztosító magánszemélyeket is díjazát illeti meg, az úgynevezett informátori díj sikeresen feltárt jogsértés esetén akár 50 millió forint is lehet. A Kartell Chat szintén az anonim kapcsolatfelvételt segíti, a felületen keresztül bárki névtelenül megoszthat információkat vélt vagy valós versenyjogi jogsértésre alkalmas versenykorlátozó megállapodások tekintetében a Versenyhivatal munkatársaival.

Forrás: