2021. július 15-én jelent meg a Központi Statisztikai Hivatal (a továbbiakban: KSH)  gyorstájékoztatója, amely szerint 2021 májusában az építőipari termelés volumene 18,7%-kal haladta meg az előző év termelési adatait. Az idei év májusában az előző év azonos hónapjához képest az épületek építése 38,6%-kal növekedett, míg az egyéb építményeké 0,8%-kal csökkent.

Földi Tibor, a Cordia International Zrt. igazgatóságának elnöke a KSH gyorstájékoztatója kapcsán elmondta, hogy: „az építőipar teljesítményének növekedése jelentős költségemelkedés mellett valósul meg, hiszen a korábbi nyugalmasabb időszakot követően a tavalyi harmadik negyedévtől újra erőteljes, a legtöbb esetben kétszámjegyű, az acél esetében például 8 hónap alatt mintegy 80%-os drágulás következett be az alapanyagok globális piacán.”

A szakember továbbá megjegyezte, hogy a költségoldalról jelentkező jelentős nyomás miatt elkerülhetetlen az új lakások további drágulása, ám tapasztalataik szerint a vevőkben ez a folyamat még nem tudatosodott. Kiemelte továbbá, hogy „mivel a hazánkban felhasznált építőanyagok jelentős része importból származik, az említett hatások begyűrűznek, a magyarországi fejlesztéseket is érintve, ráadásul az építési telkek folyamatos drágulása is az újlakásárak további emelkedésének irányába hat”.

Az építőipari alapanyagárak drasztikus drágulásának egyik oka, hogy a járványhelyzet alatt sok gyár leállt a termeléssel, a szünet után pedig csak most indulnak újra. Ezzel párhuzamosan azonban a beruházások és fejlesztések száma jelentősen megnövekedett az elmúlt időszakban, amely a keresleti oldal „feltorlódását” okozta, szűkös kapacitások mellett. 

Forrás: