Az augusztusban induló Zöld Jelzáloglevél-vásárlási Program keretében a Magyar Nemzeti Bank (a továbbiakban: MNB) 200 milliárd forintos keretösszeggel, legfeljebb 50% erejéig nemzetközi standard szerint, külső fél által zöldnek minősített jelzálogleveleket vásárol. Ezek fix kamatozású, forintban denominált, legalább 5 éves eredeti futamidővel kibocsátott jelzáloglevelek lehetnek.

A másik szintén 200 milliárdos kezdeti keretösszegű Zöld Otthon Program a lakosságot célozza, a kifutó Növekedési Hitelprogram helyett, illetve annak folytatásaként indul október elejétől 0%-os refinanszírozási és maximum 2,5%-os végfelhasználói kamattal. A program keretében magas energiahatékonyságú új lakások, családi házak építésére, illetve vásárlására nyújtható hitel, legfeljebb 70 millió forint összegben és maximum 25 éves futamidővel. Az MTI szerint a programok további részleteit a következő hetekben egyeztetik a piaci szereplőkkel.

A Portfolio kérdésére Virág Barnabás, az MNB alelnöke elmondta: „az épülő lakások mintegy fele megfelelhet a program feltételeinek, ez határozhatja meg, mennyi idő alatt fog kimerülni a 200 milliárdos hitelkeret.” Újságírói kérdésre válaszolva az alelnök azt mondta, más preferenciák szerint fog működni a program, mint a már piacon lévő CSOK-hitel.

A KSH adatai szerint tavaly a használt lakások vásárlására felvett 636 milliárd forinttal szemben csak 111 milliárd forint volt az új lakásokra felvett hitelösszeg. Feltételezhető, hogy az infláció alatti kamatozású új hitelkonstrukció ösztönözni fogja az ingatlanvásárlás előtt állókat, hogy inkább az új lakást válasszák a használt helyett. A Portfolio számítása szerint egy 20 éves futamidejű Zöld Otthon Hitel törlesztőrészlete a piaci fix kamatozású hitelek átlagához képest 18%-kal, a 3%-os CSOK-hitelhez képest csaknem 5%-kal lehet alacsonyabb. 10 millió forintos hitelösszegre vetítve ez 2,8 milliós, illetve 600 ezer forintos megtakarítást jelenthet 20 év alatt. A 2,5%-os kamatfelárnak köszönhetően (az átlagos 20 éves végig fix lakáshitelek kamatfelára jelenleg BIRS +1,7%) a bankok az alacsonyabb jövedelmű ügyfelek számára is hajlandóak lesznek hitelezni ezzel a konstrukcióval.

Forrás: