Az italiparban a csomagolásnak és szállításnak számos módja áll rendelkezésre. Az üveg vízhatlan tulajdonságának köszönhetően kiválóan alkalmas az italok tárolására, azonban előállítása rendkívül hőigényes, valamint szállításához nagy mennyiségű üzemanyagra és csomagolóanyagra van szükség, ezáltal az üvegpalackok gyártása és fuvarozása jelentős szén-dioxid-kibocsátással jár. Becslések szerint az üvegeket védő műanyagcsomagolások 91 százaléka a környezetbe vagy a hulladéklerakókba kerül, ahol a károsanyag-kibocsátással tovább terheli környezetünket. Az alumínium üdítős dobozok könnyebbek és szállításuk is egyszerűbb, azonban az alumíniumötvözetek gyártása szintén üvegházhatású gázokat bocsát ki.  

A fogyasztók 73 százaléka állítja, hogy hajlandó lenne többet fizetni a fenntartható csomagolásért, fiatalabb vásárlók körében ez a szám a 83 százalékot is eléri. Az innováció az italiparban is elengedhetetlen az ipar jövője és környezetünk védelme szempontjából.

A termékek új generációjának célja a bor, sör és egyéb szeszes italgyártás szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése a fenntarthatóbb jövő érdekében. Becslések szerint évente nyolcmillió tonna műanyag kerül az óceánokba, pusztítva az ökoszisztémákat, az élelmiszerláncot és az emberi egészséget. Az újrahasznosított PET-ből előállított újhullámos műanyag alternatív ökocsomagolási megoldásként szolgálhat. A PET 87 százalékkal könnyebb, mint az üveg, ám ami még fontosabb, az a palack alakja. A 750 milliliteres űrtartalmú palack az üvegpalackokkal ellentétben lapos. Szállításához elég a kartoncsomagolás, ezáltal a szállító 91 százalékkal több terméket tud elhelyezni a szállító raklapon.

Santiago Navarro, a brit Garçon Wines csomagolócég alapítója és vezérigazgatója szerint a boripart szükségtelenül hátráltatja az üvegcsomagolás, ugyanis már nem felel meg a célnak. Az újhullámos műanyag jobb helykihasználást, kevesebb betöltési időt és gyorsabb szállítást biztosít, amely jelentős megtakarítással jár a borászatok számára, az üvegcsomagolásokhoz képest 50 százalékkal csökkentve a kibocsátást.

Bár a permeábilis PET nem alkalmas a borok hosszú érlelésére, de az anyagba integrált nejlonalapú oxigén elzáró rétegnek köszönhetően a laposüvegbe palackozott borok akár 21 hónapig is eltarthatóak. Ez tökéletesen alkalmas azon borok csomagolására, amelyeket ugyanabban az évjáratban gyártanak és fogyasztanak.

Forrás: