2021. július 1-jén ismételten sor került a kis- és középvállalkozások (a továbbiakban: kkv-k) innovációfejlesztési konferenciájára a Tungsram-iLex innovációs piactér szervezésében. A rendezvényen bemutatásra került a Greenology Zöldinnovációs Fenntarthatósági Tudásközpont (a továbbiakban: Greenology vagy Tudásközpont) és a vele kötött együttműködési megállapodásnak köszönhetően született új Zöld Építésgazdasági Innovációs Piactér.

A Greenology részéről Huszár Barbara Eszter kutató, szakmai titkár mutatta be a Tudásközpontot, és ismertette az első, zöld építésgazdaságot érintő projektet és az azt alkotó két alprojektet.

Előadásában az első alprojekt kapcsán kiemelte, hogy a 2050-re kitűzött klímasemlegességet 80%-ban olyan épületekkel kell teljesítenünk, amelyek már most is léteznek, ezért is kiemelten fontosak a green retrofit témájú kutatások. A megnövekedett kereslet és szakemberhiány olyan új technológiák alkalmazását hívja életre, amelyek a moduláris építészet és az innovatív alapanyagokat érintő kutatások alapjául szolgálnak.

A másik alprojekt az építési-bontási hulladékok hasznosítására és a kerámiaiparban képződött melléktermékek felhasználhatóságára koncentrál. A melléktermékek felhasználhatóságával kapcsolatban a legnagyobb kihívást az eltérő tagállami szabályozás jelenti, ennek következtében az értékes alapanyag egyszerre végezheti hulladékként vagy kerülhet melléktermékként felhasználásra.

Szó esett továbbá a hamarosan induló Zöld Építésgazdasági Kerekasztalról is, amely a szakmai szervezetek, gazdasági szereplők innovációs fórumaként biztosítaná a hazai építőipari innovációs tevékenység szakmai támogatását.