Északkelet-Skóciában tervezik Európa első olyan létesítményét, amely jelentős mennyiségű szén-dioxidot képes kivonni a levegőből. A tervezett üzem évente akár egymillió tonna CO2-t is eltávolítana. Ekkora mennyiség felvételére körülbelül 40 millió fa képes. A kitermelt gázt a tengerfenék mélyén, Skócia partjainál tárolnák.

A brit Storegga és a kanadai Carbon Engineering vállalatok közvetlen légköri kivonás technológiáján (Direct Air Capture – DAC) alapuló projektje a fejlesztés stádiumában van, jelenleg a tervezési munkálatok zajlanak. A megvalósíthatósági tanulmány szerint a létesítmény 2026-ra már működőképes lenne, az üzem pontos helyszínét azonban csak jövőre választják ki. Az építési fázisban a projekt körülbelül 300 ember számára biztosítana munkahelyet. Ha a beruházás megvalósul, a legnagyobb DAC-létesítmény jönne létre Európában, illetve a kialakítástól függően akár a világ legnagyobbja is lehetne.

A Carbon Engineering vállalat Brit Kolumbiában található kísérleti üzemében 2015 óta távolítják el a CO2-t a légkörből, naponta körülbelül 1 tonna szén-dioxidot vonnak ki. Rendszerükben az ipari méretű szivattyúkkal beszívott levegő kalcium-hidroxid keverékkel kerül kapcsolatba. A folyadék megköti a szén-dioxidot, majd további finomítással kalcium-karbonát pellet keletkezik. További, 900 fokon történő kezelés során a pellet CO2-áramra és kalcium-oxidra bomlik. Miután a CO2-áramot megtisztítják a vizes szennyeződésektől, az így kinyert szén-dioxid már a föld alá szivattyúzható és véglegesen eltemethető, illetve kereskedelmi célokra eladható vagy folyékony üzemanyaggá is alakítható. A tervek szerint a Carbon Engineering licencet ad majd a brit Storegga cég számára a technológia alkalmazására.

Északkelet-Skóciát mindkét érintett vállalat ideális helyszínnek tartja a projekt kivitelezése szempontjából, mivel ezen a területen bőséges megújuló energiaforrás áll rendelkezésre, másrészt az északi-tengeri olajiparban tapasztalatot szerzett munkaerőállomány jelentős része már rendelkezik a létesítmény építéséhez és működtetéséhez szükséges készségekkel. A legfontosabb előny azonban a tenger alatti csővezetékhálózat megléte, amely lehetővé teszi a leválasztott szén-dioxid végleges eltemetését.

A közvetlen légköri kivonás technológiájának alkalmazása jelentősen hozzájárulna a globális felmelegedést okozó üvegházhatású gázkibocsátás alacsonyan tartásához, kutatók szerint azonban semmiképp sem szabad teljes mértékben csak erre a technológiára támaszkodni, sokkal inkább kiegészítésként kell rá tekinteni, miközben az elsőrendű cél továbbra is az energia- és a közlekedési szektor, valamint az ipar szén-dioxid mentesítése marad.

Forrás:

McGrath, Matt (2021): Climate change: Large-scale CO2 removal facility set for Scotland (Éghajlatváltozás: Nagyszabású CO2-eltávolító létesítmény Skóciában). Elérhető: https://www.bbc.com/news/science-environment-57588248 (A letöltés dátuma: 2021. 07. 09.)