Az UNICEF és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2019-es jelentése szerint világszerte minden harmadik ember számára problémát jelent az, hogy tiszta ivóvízhez jusson. Henry Glogau építészhallgató a helyzet orvoslása érdekében olyan beltéri lámpát fejlesztett ki, amely a fény mellett ivóvizet is termel. A Solar Desalination Skylight bekerült a Lexus Design Award 2021 döntősei közé, a díjazott projekteket évről évre a társadalomra gyakorolt pozitív hatásuk alapján választják ki. A verseny célja, hogy olyan eszközöket népszerűsítsen, amelyek az embereket képessé teszik arra, hogy hasznos eszközöket alkothassanak saját maguk és a bolygó jövője érdekében.

A jelenleg építészmérnökként dolgozó Henry Glogau a Dán Királyi Akadémia végzős hallgatójaként a mesterdiplomájához végzett kutatás részeként chilei nyomornegyedekbe látogatott. Helyi civil szervezetektől tudomást szerzett arról, hogy hivatalosan bejelentett lakcím híján minden nap 10 család költözik nyomortelepekre, emellett az országban minden közműszolgáltatást privatizáltak, így a vízárak itt a legmagasabbak Latin-Amerikában. A feltaláló hangsúlyozta: semmiképpen sem szeretett volna valami régit újra feltalálni, sokkal inkább a már létező ötletek kombinációját egy olyan környezetben szerette volna alkalmazni, ahol erre a leginkább szükség van.

A Solar Desalination Skylight a nap hőjét felhasználva a tengervízből ivóvizet állít elő. A tengervíz egy csövön keresztül csorog a tál alakú mennyezetlámpába, ahol a só és a szennyező anyagok eltávolításra kerülnek, így a lakók egy csapon keresztül tiszta ivóvízhez juthatnak. A visszamaradt sóoldat “tengervizes akkumulátorként” az éjszakai fénykibocsátást táplálja.

A feltaláló tudását átadta a Chilében élő helyi lakosoknak, hogy könnyen hozzáférhető anyagokból, például régi műanyag palackokból maguk is megalkothassák saját beltéri lámpájukat ezzel segítve az alacsony jövedelmű embereket abban, hogy ingyenes és biztonságos ivóvízhez juthassanak.

Forrás: