Tavaly áprilisban, a csernobili atomerőmű-baleset 35. emléknapja alkalmából az SSE Ecocentre, a csernobili elzárt zónában a sugárzás- és környezetellenőrzésért felelős ukrán állami tulajdonú szakosított vállalat és az Exlterra fenntartható és környezetbarát technológiákkal foglalkozó svájci cég közösen vállalták az érintett földterület dekontaminációját.

A 2019 novemberétől 2020 szeptemberéig tartó kísérlet kapcsán az Exlterra idén novemberben bejelentette, hogy a radioaktív szennyezés a talajban 37%-kal és a levegőben átlagosan 46%-kal csökkent egy év alatt azon az egyhektáros földterületen, ahol az NSPS (Nucleus Separation Passive System) technológia telepítésre került.

Az NSPS technológia mellőzi a vegyszer vagy egyéb szennyező anyagok használatát, az eljárás során pozitív töltésű pozitron részecskéket gyorsítanak fel és lőnek ki a radioaktív izotópók irányába, amelyek az atommagban megkötik az ellentétes töltésű elektronokat, amik beavatkozás nélkül ionizáló sugárzás formájában hagyták volna el az atomot.

Az új technológiának köszönhetően a terület teljes kármentesítése elképzelhető akár már négy éven belül. A technológia jövőbeli felhasználásában a felek komoly lehetőségeket látnak, az újítás ígéretes távlatokat nyit, különösen a radioaktív hulladékok kezelésében.

Forrás: