Korábbi blogbejegyzésünkben beszámoltunk arról, hogy sor került az építőipari nagyvállalat, a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. legújabb gyárának ünnepélyes gyáravatójára. A vállalat  pécsi, 725 millió forint értékű beruházásával azt a célt tűzte ki maga elé, hogy elsőként gyárt napelemes tetőcserepet hazánkban.

Tekintettel arra, hogy az építőipar a magyar gazdaság egyik húzóágazata, az ilyesfajta beruházások kiemelkedő jelentőséggel bírnak. Magyarország Kormányának egyik kiemelt célja, hogy támogassa azon innovatív beruházásokat és vállalatokat, amelyek vezetőinek konkrét elképzelései vannak a zöldinnováció és zöldgazdaság területein, valamint új munkahelyeket teremtve erősítik a magyar gazdaságot.

A vállalat immáron három magyarországi és két határon túl működő gyárban állít elő termékeket, az említett beruházással pedig a hatodik gyártósor is üzembe áll. Gódi Attila, a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott, „a jövőben 200 ezer napelemes cserép gyártására kerülhet sor éves szinten”.

Nemcsak azért különleges a pécsi gyár, mert egyedülálló technológiával és gyártósorral kezdte meg működését, hanem azért is, mert – innovatív megoldásként – a félvezető lapkákon, az üvegen és a csatlakozókon kívül mindent, ami a termék gyártásához szükséges, a vállalat szakemberei készítenek el. Az eljárás jól szemlélteti, hogy a több mint száz évre visszatekintő vállalat számára rendkívül fontos az emberi erőforrások hatékony felhasználása és a szaktudás magas színvonala. A gyár 20 fős létszámmal kezdi meg működését, a vállalat azonban több mint 400 munkavállót foglalkoztat, amelyből 300 hazánkban végzi tevékenységét.

A Generon napelemes tetőcserepet beépítve a tető az eredeti, védelmi funkción túl zöldenergia-hasznosító szerepet is kap. Az innovatív építési termék alapja a betoncserép, amely az energiafelhasználás és környezetterhelés szempontjából élenjáró gyártási technológiával rendelkezik. A Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. 20 milliárd forintos árbevételre számít az idei év végére, amely 2 milliárddal haladná meg a tavalyi árbevétel-szintet. 

Forrás: