Hazánkban egyre többen ruháznak be és telepítenek napelemet, ezt a növekvő tendenciát a számok is megerősítik: június végén közel 120 ezer fogyasztó rendelkezett napelemes kiserőművel, amelynek összteljesítménye megközelítette az 1000 MW-ot (945 MW). 2021 második negyedévében pedig további 167 MW-os növekedés következett be – derült ki Horváth Péter János, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (a továbbiakban MEKH) elnöke Portfolio-nak adott interjújából.

A 2021 első félévét jellemző emelkedés majdnem lefedi a tavalyi egész éves növekedést: 186 MW teljesítménnyel 26 ezer új erőművet telepítettek lakossági felhasználásra, míg a nem lakossági fogyasztók 40 MW teljesítménnyel 2190-et. A szakértő szerint az eddig tapasztalható növekedés nem fog megtörni, sőt további gyorsulásra is számíthatunk.

„Azt szeretnénk, hogy a magyar villamosenergia-termelés legnagyobb része két tiszta és fenntartható forrásból, atomenergiából és megújuló energiából, ezen belül elsősorban naperőművekből származzon. A terv az, hogy a karbonsemleges hazai villamosenergia-termelés részarányát 2030-ra 90%-ra növeljük.” – hangsúlyozta a MEKH elnöke.

A megújuló energiatermelés iránti igény dinamikus növekedése az energiaellátás biztonságának érdekében a villamosenergia-rendszer rugalmasságának növelését teszi szükségessé. „Rendszerszinten ugyanakkor a fő kihívást nem is konkrétan a lakossági napelemek okozzák, hanem általában a naperőművi kapacitások gyors növekedése. A napelemek akkor termelnek áramot, amikor süt a nap, de a fogyasztóknak akkor is szükségük van villamos energiára, amikor nem.”

A MEKH elnöke kiemelte továbbá, hogy a naperőmű tulajdonosai azzal tudnak leginkább segíteni, ha az általuk megtermelt villamosenergiát – közcélú hálózat igénybevétele nélkül –saját maguk használják fel. A termelés és fogyasztás összehangolását tárolók segíthetik.

2024. január 1-jétől az Európai Unió szabályozása alapján a napelemes rendszerek vonatkozásában bruttó, negyedórás elszámolás kerül bevezetésre. A háztartási napelemes kapacitás a becslések szerint 2024 végére 1700 és 2300 MW között fog elhelyezkedni, az új bruttó elszámolás következtében a 2024-es év utáni helyzet azonban még ismeretlen.

A teljes negyedéves jelentés letölthető a MEKH weboldaláról a Villamos energia, Megújuló energiák rovatban.

Forrás: