A KSH-Ingatlan.com júliusi lakbérindexéből kiderült, hogy a lakbérek egyre növekednek: országosan 2,7%-os, Budapesten 2,4%-os drágulás tapasztalható a kiadó lakások tekintetében az előző havi adatokhoz képest. Budapesten az áremelkedés a pesti belső kerületeket (3,7%) érintette leginkább. A tavaly januárban mért csúcsnál Budapesten átlagosan 9,2%-kal alacsonyabb áron voltak elérhetőek a bérelhető lakások, az ország többi régiójában azonban a lakbérek járvány előtti szint fölé emelkedése figyelhető meg.

A lakbérek 2020-ban mérséklődtek, 2021 februárjától viszont ismét növekedésnek indultak: júliusban az előző hónaphoz képest országosan 2,7%-os, Budapesten 2,4%-os volt az áremelkedés. 2021 januárjához képest a fővárosban kiadó lakásokat átlagosan 8,5%-kal magasabb áron hirdették, amely kerületcsoportonként 8–9%-os áremelkedést jelentett – kivéve a pesti külső kerületeket, ahol 7,0% volt a lakbéremelkedés január óta. 2020 júliusához képest Pesten a belső kerületekben továbbra is alacsonyabbak (–1,9%), az átmeneti kerületekben viszont magasabbak (+2,8%) voltak a kínálati lakbérek.

A hirdetések megoszlása továbbra is a főváros erőteljes túlsúlyát tükrözi: az idei év első hét hónapjában meghirdetett lakások 66%-a fővárosban, 24%-a pedig megyei jogú városban helyezkedik el.

A kiadó lakások alapterülete a fővárosban átlagosan 53 m2, megyei jogú városokban 56 m2, a kisebb településeken 64 m2 volt. A legnagyobb alapterülettel rendelkező lakásokat továbbra is Pest megyében hirdették, 72 m2-es átlagos alapterülettel. A hirdetések túlnyomó többsége többlakásos épületben lévő lakásokra vonatkozott, a fennmaradó 5,3%-ban családi házakat hirdettek meg.

Forrás: