Kína nyitott a megújuló energiaforrások felé, melyet jól szemléltet, hogy Hszi Csin-ping elnök már tavaly bejelentette a 2030-as és 2060-as szén-dioxid-kibocsátási kötelezettségvállalásait. A 2030-as célok között megtalálható a szén-dioxid-kibocsátás GDP-arányos csökkentése több mint 65%-kal a 2005-ös szinthez képest; a nem fosszilis tüzelőanyagok körülbelül 25%-ra való növelése az elsődleges energiafogyasztásban; erdőállomány mennyiségének növelése 6 milliárd köbméterrel a 2005-ös szinthez képest; vagy a szél- és napenergiatermelési kapacitások legalább 1200 GW-ra történő bővítése.

A kínai napenergia-ipar egy újabb mérföldkőhöz érkezik el idén, mivel több mint 60 GW-os létesítményeket telepítenek. A kínai állam egy egészen innovatív kísérletbe fogott: napelemes rendszereket építenek kötelező jelleggel a lakóházak húsz, az ipari létesítmények harminc, valamint a középületek (például kórházak, iskolák) negyven százalékára. A projekttel nem titkolt céljuk az áramszolgáltatás fenntarthatóságának kutatása, fejlesztése.

Kína mára a világ legnagyobb napelemgyártó országává vált. A nagyobb napelemparkok telepítése és használata mellett a kisebb termelőegységeknél is olyan rendszereket szeretnének alkalmazni, amelyek maguk termelik az energiát, így a beruházások megtérülése is gyorsabb, költséghatékonyabb lehet. Kétségtelen tény, hogy folyamatosan nő az energiafogyasztás és – igény, amelynek kiszolgálását a nagyszabású beruházások (áramszolgáltatói hálózatbővítés, erőművek) mellett a helyben telepített napelemek is segíteni tudják.

A kínai energiahivatal (National Energy Administration, NEA) tartományi irodái jelölik ki az első megyéket, amelyekben a napelemek telepítése megkezdődhet. Rendkívül szigorú menetrend szerint dolgoznak, ugyanis július közepéig már egy teljes lista áll majd rendelkezésre a potenciális épületekről. Az időtartamba a szükséges szerződések megkötése és a kivitelezői kör kiválasztása, megbízása is beletartozik.

Kínában tavasszal már tartományi szinteken (például Fucsien, Kanton, Kanszu és Csöcsiang) is meghirdettek hasonló programokat. Az országos napelemtervekkel egy egységes szabályozás valósulhat meg az ázsiai országban.

Forrás: