Intelligens városi energiaközösséget hoz létre Szolnokon az E.ON Szolnok Megyei Jogú Város önkormányzatával együttműködésben. Az energiaközösségbe bekapcsolódnak a városi intézmények, amelyek villamosenergia ellátását a 6 helyszínen 9, összesen 330 kW teljesítményű napelemes erőmű biztosítja majd. A projekt keretében napelemekkel ellátott elektromos autótöltő (15 férőhelyes ún. carport) is épül.

A napelemek az önkormányzati létesítmények – három óvoda, egy bölcsőde, egy orvosi rendelő és három többlakásos lakóház – tetejére kerülnek. Az általuk termelt energiát helyben használják fel, így az épületek energiaköltségei csökkenthetőek. Ezen kívül egy 50 kVA teljesítményű energiatárolót is létesítenek, amely a felhalmozódó energia tárolását és a létesítményen szükséges, illetve az időben való eltolt felhasználását biztosítja.

A Szolnok Intelligens Városi Energia Modell, vagyis a SZIVEM projekt szerződését 2022 márciusában írták alá a partnerek. A beruházás megvalósítását az ITM csaknem 1,2 Mrd Ft-tal támogatja.

Források: