Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) vezetésével készült helyzetértékelés a hazai építési piac anyagellátását vizsgálja. A közlemény szerint a drasztikus építőipari alapanyagáremelkedés hatására hozott kormányzati intézkedéseknek köszönhetően ármérséklődés következett be, ez év szeptemberétől a kritikus építőanyagok piacán már 10-15 százalékos árcsökkenés tapasztalható.

A világkereskedelmi folyamatok hatására 2021 márciusa és augusztusa között összességében 30 százalékos mértékű építőanyag-áremelkedés történt. A kritikus termékeknél ez a szám akár az 50-100 százalékot is elérte, így például a fa, az acél, a réz, az alumínium és a vegyipari alapanyagú termékek árai drasztikusan megemelkedtek.

A helyzetértékelés során megállapításra került, hogy az anyaghiány kiküszöböléséhez és a bányaipari termékárak csökkentéséhez nagymértékben hozzájárult az állami intézkedéscsomag. Az árak mérséklése a kereskedelmi árakban is érzékelhetővé válik. A közleményből kiderült továbbá, hogy az építőanyag-kereskedők piacán jelentős a verseny, a kereskedők a tanácsadási, raktározási, szállítási és finanszírozási területeken hálózatfejlesztést és a szolgáltatások bővítését tervezik.

A távol-keleti beszállítások költséges és bizonytalan volta miatt az anyagellátást az idei év hátralévő részében elsősorban a szomszédos országokból érdemes megoldani. A közlemény a 2022-es évben a normalizált anyagellátás mellett erős építési keresletet jósol, mindezek mellett pedig kiemelt célként jelenik meg a hazai építőanyag-gyártás erősítése, valamint az importfüggőség csökkentése.

A Magyar Nemzeti Bank zöld hitel programjától, az építőanyag-gyártási beruházások tőkeigényét segítő állami befektetési alap létrehozásától, továbbá a rozsdaövezeti lakásáfa visszaigénylés lehetőségétől a szakma további pozitív változást remél.

Forrás: