Bár a napelemmel működő autók az innovatív termékek piacán már nem számítanak újnak, hiszen a Lightyear, az Aptera, valamint a Squad Mobility már jövőre elkezdi saját fejlesztésű napelemes autóinak gyártását, illetve árusítását, az Eindhoveni Műszaki Egyetem diákjai továbbgondolták az ötletet, és egy olyan lakóautót fejlesztettek ki, amit napenergia működtet.

A Stella Vita névre keresztelt jármű tetején egy 8,8 m2-es napelemes rendszer található, amely a 60 kWh kapacitású Li-ion akkumulátorok számára gyűjti az energiát, a szolár panelek ugyanakkor kihajthatók, így leparkolva 17,5 m2-es teljes tetőfelületet biztosítanak. A feltalálók állítása szerint a lakóbusz egy verőfényes nyári napon 730 kilométeres távolságra is eljuthat, teljesen feltöltött akkumulátorokkal pedig akár éjszakai közlekedésre is használható, napfény nélkül óránként 600 kilométer megtételére is képes lehet. Az utastérben a vezető a középső kijelzőn keresztül követheti nyomon a jármű feltöltöttségére vonatkozó energiastatisztikát.

Az áramvonalasra tervezett lakókocsi teteje felnyitható, a belső tér bővítése révén a mini konyhával és zuhanyzóval is felszerelt lakórészben akár állva is kényelmesen el lehet férni. Az autóhoz hasonlóan a lakókocsi minden felszerelése – köztük a tévé és a kávéfőző – szintén napenergiával működik. A Stella Vita belső terét L-alakú ülőpadokkal, egy étkezőasztallal, polcokkal, szekrényekkel, valamint ággyal is felszerelték.

A koncepció életképességének bizonyítására a feltalálócsapat tagjai idén szeptember 19-én európai „napenergia-túrára” indulnak. A hollandiai Eindhovenből induló körút további állomásai többek között Brüsszel, Párizs, Le Mans, Île de Ré, Bordeaux, Biarritz, Zaragoza, Madrid, Toledo és Córdoba. A 3000 km-es út október 15-én Spanyolország legdélebbi városában, Tarifában ér véget.

Forrás: