Az újHáz Centrum 2021. június 24-én publikálta a lakosság körében készített felmérését, amelyben a legújabb építőipari trendeket vizsgálta. Az eredmények alapján, a megkérdezettek közel fele (49%) tervezi a lakóingatlana felújítását, azonban ez a legtöbb esetben (59%) csak festést, vagy tapétázást takar. 5-6 munkafolyamattal csak a megkérdezettek 15%-a számol.

Az állami otthonfelújítási támogatást a megkérdezettek 31 %-a tervezi felvenni, ha csak a jogosultak halmazát nézzük, akkor megállapítható, hogy a legtöbben élni kívánnak ezzel lehetőséggel.

A megkérdezettek átlagosan 1,5 millió forint önerővel rendelkeznek és 2,36 millió forintot szánnak a felújításra.

A megyei jogú városokban 77 %-kal, az egyéb városokban 84 %-kal nőtt az építkezési kedv, ennyivel több építkezést kezdtek el, mint 2020 azonos időszakában. Ellenben Budapesten idén enyhén visszaesett az építkezésre való hajlandóság. Az építkezések számának növekedése az Európai Unió egészére jellemző, ennek részben az az oka, hogy a különböző gazdaságösztönző csomagok olyan elemeket tartalmaznak, amelyek elősegítik az építkezéseket, felújításokat.

A nagyszámú építkezés és lakásfelújítás jelentősen növelte a keresleti oldalt. Ez már önmagában is árfelhajtó tényező lehet, de ezt tovább mélyíti, hogy mindeközben a kínálati oldalon különböző államközi konfliktusok is közrehatnak. A fa árának emelkedésében például az USA és Kanada kereskedelmi viszálya is közrejátszik. Emellett olyan az ellátási láncot súlytó egyedi tényezők is nehezítik a helyzetet, mint az Evergiven hajó szuezi megfeneklése vagy a német BASF vegyi üzem leégése. Mindezek mellett a munkadíjak is a megkérdezettek majd fele szerint 11-30%-kal növekedtek, a szűkös kínálat miatt pedig hosszú, 3-8 hónapos várakozási időre lehet számítani. Csupán a megkérdezettek 28%-ának kivitelezését érintette ennél rövidebb csúszás.

Forrás: