A beton ellenállóképességének, sokoldalúságának, költséghatékonyságának és hozzáférhetőségének köszönhetően a világ egyik legszélesebb körben használt anyaga. Mivel azonban legfontosabb összetevője a cement, így környezeti hatása jelentős, a világ szén-dioxid-kibocsátásának legalább 8%-áért felelős.

Az innovatív technológiák és termékek elterjedésével számos lehetséges mód áll rendelkezésre a beton zöldebbé tétele érdekében. Ahogy az építészet egyre inkább a környezeti fenntarthatóság irányába mozdul el, az építőiparban exponenciálisan nő az alacsony szén-dioxid-kibocsátású anyagok iránti kereslet. Bár a gyártási folyamatokban elért fejlesztések jelentősen csökkentették az anyag élettartamára vetített szén-dioxid-kibocsátását, az optimális szint eléréséhez még hosszú út áll előttünk.

Napjainkban a környezetbarátabb betonszerkezetek létrehozása megvalósítható például szén-dioxidot elnyelő betontípussal, szén-dioxid-megkötési eljárásokkal vagy a szigetelt betonformák (ICF) használatával. Ráadásul a beton lebontás után is újrafelhasználható járdákhoz, tájképi mulcshoz, óceáni zátonyok élőhelyéül, vagy akár a betonkeverékekben az adalékanyagok helyettesítésére.

A fenntarthatóbb beton a lehető legkisebb szén-dioxid-kibocsátással való építkezéssel, valamint olyan hosszú élettartamú szerkezetekkel érhető el, amelyeket nem kell cserélni vagy javítani. Általában a betongyártók az anyag szilárdságát és a tartósságát minél több cement hozzáadásával növelik – a szén-dioxid nagy része azonban a mészkőből cementté alakuló kémiai reakció eredményeként szabadul fel.

A beton környezetbarátabbá tétele akkor lehetséges, ha továbbra is hasznosítjuk és kihasználjuk az innovatív termékeket, mivel végső soron minden az anyagok jobb, okosabb és hatékonyabb felhasználásán múlik. Csak így tudjuk megcélozni, hogy az anyagban rejlő tulajdonságokat a fenntarthatósággal ötvözzük.

Forrás: