A Budapest Airport kiemelt törekvése a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, amely elérése érdekében a repülőtér üzemeltetője csatlakozott egy a légiközlekedés fenntarthatóságának fejlesztését célzó konzorciumhoz. Így a konzorcium tagjaként részt vesz az Európai Bizottságtól közel 25 millió eurós támogatást elnyert fenntarthatósági projektben.

A konzorcium az Európai Bizottság Horizon 2020 pályázati keretprogramjában a STARGATE (Sustainable Airports, the green heart of Europe – Fenntartható Repülőterek, Európa Zöld Szíve) című projektjével nyerte el a támogatást. A pályázat célja volt, hogy a részt vevő konzorciumok olyan innovatív megoldásokat dolgozzanak ki, amelyek hozzájárulnak a Green Deal és egy zöldebb Európa megvalósításához.

A STARGATE projekt keretében ennek megfelelően a fenntarthatóbb repülőtéri ökoszisztémát elősegítő zöld, innovatív megoldásokat fejlesztettek ki, így például gazdasági elemzéseket és üzleti modelleket a fenntartható repülőgép-üzemanyag előállításához, továbbá egy felhőalapú, papírmentes légiáru-kezelési rendszer is kidolgozásra került. A Budapest Airport a projekt keretében 1,53 millió euró értékben valósíthat meg fejlesztéseket. A teljes összeg 70%-át, azaz 1,07 millió eurót az Európai Unió finanszírozza, míg a fennmaradó 30%-ot a Budapest Airport biztosítja.

2019-ben a repülőtér-üzemeltetője csatlakozott az ACI NetZero by 2050 kezdeményezéshez is, amely immáron negyedik éve kapja meg az ACI karbonsemleges minősítését. A Budapest Airport törekvései közé tartozik az üvegházhatású gázkibocsátás 2050 előtti teljes lecsökkentése, amely érdekében nettó zéró karbon ütemterv kidolgozása van folyamatban. A repülőtér-üzemeltető új technológiai és energiahatékonysági megoldásaival már elérte, hogy az egy utasra jutó szén-dioxid-kibocsátás közel egyharmadára csökkenjen.

Forrás: