Wiltonban, Sydney külvárosában a magas átlaghőmérséklet és a hőszigethatás csökkentése érdekében változtatni szeretnének az eddigi építkezési szokásokon, ezért a városrész legújabb fejlesztési terve szerint az újonnan épülő házak esetében betiltják a sötétszürke palatetők használatát az építkezőket arra ösztönözve, hogy lakóotthonaik hűtése érdekében világosabb, fényvisszaverőbb alternatívát válasszanak. A külváros fejlesztési terve azt is előírja, hogy a lakótelkeknek elég nagynak kell lenniük ahhoz, hogy a kertben egy-két fa is elférjen.

Az IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change – Éghajlatváltozási Kormányközi Testület) legutóbbi jelentése szerint az ember okozta éghajlatváltozás miatt Ausztráliában az ipari forradalom óta már 1,4 Celsius-fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet, így az ország már majdnem elérte a Párizsi Megállapodásban meghatározott kritikus 1,5 fokos küszöbértéket. A városi hőszigethatás miatt az átlaghőmérséklet emelkedése Sydney-ben érezhető a legerősebben. Az ország legnagyobb városának egyes területein nyaranta 50 Celsius-fok feletti hőmérsékletet is mérnek.

Ennek enyhítésére a település egyik külvárosában, Wiltonban olyan fejlesztési tervet fogadtak el, amely szerint az elkövetkező években épülő házak közül egyik sem rendelkezhet sötét tetővel, mivel ezek megtartják a hőt, növelik a légkondicionálás szükségességét, valamint az ezzel járó szén-dioxid-kibocsátást. Az előírások szerint a tetőket fényvisszaverő festékkel kell lefesteni, amely kevesebb hőt nyel el, mint a sötétebb anyagok. Ezt a technológiát olyan kezdeményezések keretében mint a New York-i CoolRoofs program vagy az Ahmedabad-i hőségvédelmi cselekvési terv már több mint egy évtizede alkalmazzák. A hűsítő tetők 23 százalékkal mérsékelhetik a városi hőszigethatást, és akár 2 Celsius-fokkal is csökkenthetik a maximális hőmérsékletet. A fényvisszaverő festéken kívül a lakóotthonok hűsítésére világszerte számos egyéb terméket is kifejlesztettek, köztük a fluoropolimer festéket vagy egy báriumalapú készítményt, amelyet a legfehérebb festékként is emlegetnek, mivel a napfény akár 98 százalékát is képes visszaverni.

A magas átlaghőmérséklet csökkentése érdekében a wiltoni fejlesztési terv azt is előírja, hogy a 15×18 méteres lakótelkeken mind az elő-, mind a hátsó udvaron egy-egy fának kell állnia. Az így kialakított zöld folyosó a szellőzés biztosításával, a szén-dioxid elnyelésével, valamint a helyi biodiverzitás megőrzése révén segítene a városi hőszigethatás enyhítésében. Kolumbia második legnagyobb városa, Medellin hasonló stratégiát alkalmazott, ennek következtében 2016 óta 2 Celsius-fokkal csökkent a térség átlaghőmérséklete.

Forrás: