A hétvégén került megrendezésre a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. és a Sóstó Látogatóközpont szervezésében a Tisztán látszik! Jövőtudatos fesztivál a Sóstó Természetvédelmi Területen a fenntarthatóság és a környezetvédelem jegyében. A szemléletformáló fesztiválon a környezet- és klímavédelmet szolgáló ötletek és törekvések kerültek bemutatásra.

A gyermekek megismerhették a fenntarthatóságot szem előtt tartó civil szervezetek és vállalatok tevékenységét, valamint tanácsokat, ötleteket kaptak arra vonatkozóan, hogy mit tudnak tenni környezetük védelme érdekében.

Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere a fesztivállal kapcsolatban elmondta, hogy „megmentettük a Sóstó Természetvédelmi Területet, miközben a Látogatóközpontban lehetőséget találtunk a környezetvédelemmel kapcsolatos tevékenységek bemutatására, az idelátogatók igényeinek kiszolgálására is. Az itt otthonra talált fesztiválon pedig minden ötlet és törekvés bemutatkozik, ami a környezet- és klímavédelemmel kapcsolatos, sőt az elektromos Zöld Busznak köszönhetően a közlekedés fenntarthatóságának kérdéseivel is foglalkozhatunk.” Kiemelte továbbá, hogy a fesztiválon szemléletformáló tevékenységet végeznek, hiszen nemcsak beszélnek valamiről, hanem a tettek mezejére is lépnek. Hangsúlyozta az örökbecsű mondást, miszerint „gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!”

A fesztiválon a természetvédelmi területre az Ikarus Zrt. elektromos „Zöld buszai” szállították az érdeklődőket. A fesztiválra kitelepült többet között a Depónia Nonprofit Kft., a Gaja Környezetvédő Egyesület, valamint a Felelős Gasztrohős Alapítvány is, akiktől az érdeklődők a szelektív hulladékgyűjtéshez, a komposztáláshoz, az ÖKO-lábnyom csökkentéséhez, a tudatos ételfelhasználáshoz kaptak tanácsokat. A Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár meseösvény applikációját is megismerhették az érdeklődők, valamint kipróbálhatták a Lime elektromos rollereit és a segway-eket.

Forrás: