A világ egyik fenntartható energetikai megoldásokra fókuszáló befektetési alapja, az EIT InnoEnergy fontos lépéseket tesz a karbonsemleges Európa felé. A klímaváltozás okozta kihívásokra megoldást kínáló innovációk iránti növekvő igénynek köszönhetően az EIT InnoEnergy portfóliója is gyors növekedésnek indult.

Az EIT InnoEnergy a 250-nél is több innovatív startup és fejlődő vállalkozás fejlesztései révén 2030-ra az európai szén-dioxid-kibocsátás mértékét 1,1 gigatonna mennyiséggel csökkentheti, ezzel éves szinten akár 9,1 milliárd eurós energetikai megtakarítást eredményezve. Az EIT InnoEnergy indulása óta már több mint 5000 startupot karolt fel, valamint 300-nál is több termék piacra jutását segítette.

1992 óta 60 százalékos növekedés figyelhető meg az energetika és az ipari termelés által okozott szén-dioxid kibocsátásban. A szén-dioxid szennyezés okozta hőmérsékletemelkedések, valamint az ezzel járó negatív folyamatok emberek milliárdjainak életét befolyásolja hátrányosan. Az EIT InnoEnergy Impact Report 2020 jelentése szerint az EIT InnoEnergy portfóliója 2030-ra 600TWh tiszta energia előállítására lesz képes, amely jelentős előrelépést jelent majd a szén-dioxid kibocsátás visszaszorítása terén.

Elena Bou, az InnoEnergy társalapítója és innovációs igazgatója hangsúlyozta, hogy „megvalósítható tervekért dolgozunk, több mint 80 nemzet vállalkozásaival működünk együtt, és olyan megoldásokat fejlesztünk velük közösen, amelyek révén az energia biztonságosan előállítható módon, kellő mennyiségben, megfizethető áron és karbonsemleges formában állhat az emberiség rendelkezésére. Ennek megfelelően értékeljük, vizsgáljuk a hozzánk csatlakozó vállalkozásokat, és kellő gondossággal, alapossággal döntünk a befektetéseinkről a nagy cél, a fenntartható energetikára épülő jövő megteremtése érdekében.

Forrás: