A Magyar Ártalomcsökkentő és Környezeti Betegségekkel Foglalkozó Tudományos Egyesület és a füstmentes.hu úgynevezett füstmentes kalkulátort hívott életre a hétköznapi tevékenységeink során kibocsátott szén-dioxid mennyiségének mérésére. Toldy-Schedel Emil kardiológus, a Budapesti Szent Ferenc Kórház főigazgatója, az Egyesület elnöke elmondta, hogy az Egyesület célja, hogy felhívják és tudatosítsák az emberekben az őket érő ártalmak kockázatát, valamint tegyenek is mindezek ellen.

A Dobj le 100 kilót! kampány keretein belül füstmentes kalkulátorral és gyakorlati tanácsokkal igyekeznek elősegíteni a mindennapi tevékenységekhez kapcsolódó emisszió számszerűsítését és mérséklését. A klímaválságot felismerve a kormányok és vállalatok törekednek a globális felmelegedést kiváltó üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére, a valódi megoldáshoz azonban a civil szféra bevonása is szükséges. A közlekedés, a fűtés, az áramhasználat, a konyha és a vízmelegítés nem megfelelő használata, a légkondicionálás vagy az árnyékolás nem megfelelő alkalmazása, a dohányzás, valamint egyéb hétköznapi tevékenységek által havi szinten körülbelül 1000 kilogramm szén-dioxidot bocsát ki egy átlagos magyar háztartás. E szám visszaszorítását a kampányban tudatos vásárlói döntéseket elősegítő megoldásokkal, alternatívákkal igyekeznek elérni. A fenntarthatóságot és károsanyag-kibocsátás csökkentését szem előtt tartó opciókkal, korábbi berögzült szokásaink megváltoztatásával klímabarát életmódot lehet kialakítani. A kampány üzenete, hogy mindig van a globális felmelegedést megfékező, környezetünket és az egészségünket kevésbé károsító alternatíva.

Jelenleg több mint egymilliárd ember dohányzik a Földön, Magyarországon is több mint kétmillióan. Az Egyesület elnöke hangsúlyozta, hogy az előrejelzések szerint ez a szám a közeljövőben sem fog változni számottevően, éppen ezért a dohányzással összefüggő káros hatások mérséklése is szerepel az opciós listán. Dohányzás esetén a cigarettában elégő dohánynövény széntartalmából szén-dioxid, tehát üvegházhatású gáz keletkezik. A füstmentes alternatívák előrelépést jelentenek dohányzás okozta károsanyag-kibocsátás csökkentésében, a teljes ártalomcsökkentés azonban természetesen csak a leszokással érhető el. Olyan egyszerű gesztussal azonban, mint például a cigarettacsikk szemetesbe vagy csikkgyűjtőbe helyezésével is jelentősen csökkenthető a környezet- és társadalomterhelés. A füst nélküli technológiák révén az égéstermék nem kerül a levegőbe, a talajba vagy a vizekbe, valamint hozzájárul a dohányzás egészségügyi és környezeti ártalmainak mérsékléséhez is.

A kampány az egyéni szemléletformálás mellett helyi és közösségi szinten is tenni kíván a fenntarthatóbb jövő eléréséért, az Egyesület elnöke kiemelte, hogy az ártalomcsökkentési lehetőségek tárháza végtelen, így valóban csak élnünk kellene velük.

Forrás: