Télen a hőveszteség 25-30 százaléka a külső falakon át távozik a lakásból, ezért, ha felújítást tervezünk mindenképp indokolt a homlokzat felújítása mellett annak szigetelését is elvégezni. Mindemellett, a nyári nagy melegekről se felejtkezzünk el, hiszen a megfelelő hőszigetelés a falak felmelegedését is lassítja.

Ár- érték arányban a legjobb választás a polisztirol, melynek két fajtája is van: a hagyományos és a grafitos. A grafitos polisztirol rendszernek három típusa van: a sima grafit, a relax és a reflex. A különbséget a napfényre történő reagálásukban találjuk. Ezért is ajánlják, hogy kora tavasszal és késő ősszel a hagyományos hőszigetelést válasszuk, míg nyáron inkább a relax vagy a reflex lemezeket. A relax lemez egyik oldala barázdásra van kialakítva, így kevésbé van rá hatással az időjárás következtében kialakuló alakváltozás. A reflex lemeznél szintén csak az egyik oldalán található eltérés a hagyományos polisztirolszigeteléshez képest. Itt a lemez fényvisszaverő réteggel van bevonva, ezzel gátolva, hogy kánikulában felmelegedjen, és a kötési idő előtt leessen a falról. A másik népszerű hőszigetelési rendszer az ásványi alapú gyapot. Ennek további előnye a kiváló hangszigetelési, lég- és páraáteresztési képesség, viszont enyhe alakváltozásra hajlamos.

A lábazatok hőszigetelésére kevés figyelmet fordítunk, pedig ugyanolyan fontos lenne, mint a homlokzat. Most új fejlesztéssel állt elő a Greenology Tudásközpont nyitórendezvényén is bemutatott Bachl Kft., mivel egy olyan grafitőrleményt tartalmazó lábazati hőszigetelő lemezt dobott piacra, amely megfelel a nemrég érvénybe lépett szabványoknak, lambda értéke 0,031 W/mK, nyomószilárdsága pedig 150 kPa, és grafitadalék– tartalma miatt 23-25 százalékkal jobban szigetel, mint a hagyományos lábazati lemezek.

Forrás:

(A letöltés dátuma: 2021. 07. 19.)