A fenntartható életforma megvalósítására törekedve Laura Davies és Dave Buchanan Európában elsőként vállalkozott arra, hogy hulladékokból úgynevezett Földhajót, eredeti nevén Earthship-et épít a spanyolországi Almeriában. A 2006-ban megkezdett munka 7 évig tartott, a házaspár ugyanis hétköznapi elfoglaltságai mellett csak heti egy napot szánt az építkezésre. Laura és Dave 2002-ben költözött Spanyolországba, ahol kezdetben egy hagyományos, déli vidékekre jellemző cortijo-ban éltek, a ház felújítása során rengeteg tapasztalattal gazdagodtak, amit a Földhajó megépítése során kamatoztattak. Arra törekedtek, hogy a hulladékok építőanyagként hasznosuljanak újra, a falak megépítéséhez például üres üvegeket, konzervdobozokat vagy akár autógumit is felhasználtak.

Az Earthship mozgalom az Egyesült Államokban alakult az építész Michael Reynolds kezdeményezésére. A szokatlan építkezési forma a „Földdel való hajózás” filozófiáján alapul, mely szerint a ház lakóinak a nyílt vizeken hajózó tengerészekéhez hasonló életformát kellene folytatniuk, teljes mértékben alkalmazkodva a természeti adottságokhoz, az időjárási viszonyokhoz. A környezetileg fenntartható építkezési megoldásokra törekvő földhajók népszerűsége az elmúlt évtizedben ugrásszerűen megnőtt. A fűtés és hűtés nap-, illetve szélenergia felhasználásával történik, a szemét újrafelhasználására az építkezés során kerül sor, a szennyvíztisztításról önálló vízkezelő rendszer gondoskodik, míg a tiszta vizet az esővíz biztosítja, illetve a helyszíni biogazdálkodás révén az élelmiszer előállítása is biztosított.

Laura és Dave spanyolországi földhajójukon a tetőről gyűjtik az esővizet, amit tartályokban tárolnak. A zuhanyzójuk a házuk többi helyiségénél magasabban helyezkedik el, így ide jut el elsőként a tiszta víz. A tisztálkodás vagy konyhai mosogatás után megmaradt szürkevizet egy beltéri tartályba kerülve az itt található növények gyökerei tisztítják meg. De ez csak egy példa a sok közül arra, hogy a házaspár miként törekszik a természettel összhangban élni, a „földdel való hajózás” filozófiáját ugyanakkor maguk is igyekszenek népszerűsíteni. Kezdetben, a projekt hétéves építési folyamatába önkénteseket is bevontak, napjainkban pedig Laura művészi tevékenységével igyekszik inspirálni környezetét, melyhez az őt körülvevő természetből merít ihletet, de az is megtörténik, hogy alkotásaihoz újrahasznosított anyagokat használ.

Forrás: