A Virgin Galactic cégbirodalom 2021. július 11-én először szállított turistát a világűr határához, azonban az óriásvállalat igyekszik a Földön is a távolsági tömegközlekedést megreformálni. Már néhány éve zajlanak a kísérletek egy speciális, ún. Hyperloop lebegő mágnesvasút fejlesztésére, amely egy vákuumban lévő alagútban közlekedne, ahol levegő hiányában közel zéró a légellenállás.

A mágnesvasút elterjedése esetén az eddig órákig tartó utazást repülési gyorsasággal megtehetjük majd, ráadásul a súrlódás hiányának köszönhetően nagyon kevés energia felhasználásával juthatunk majd el egyik pontból a másikba.

2020-ban került sor az első sikeres, utasokkal végrehajtott tesztre. A lebegő mágnesvasút hangtalanul, akár 1000 kilométer per óra sebességet is meghaladva közlekedik konvojokban, egymással való fizikai összeköttetés nélkül, amely lehetővé teszi, hogy a vonat egyes kocsijai külön-külön úti célokba érkezzenek.

A lebegő mágnesvasút elvén működő eszközt a kocsik tetejére épített elektromágnesek tartják a pályán és hajtják előre. Saját akkumulátorral rendelkeznek, valamint háromszor gyorsabban és tízszer energiahatékonyabban haladnak, mint a ma üzemelő leggyorsabb lebegő mágnesvonatok. Az innováció eredményeképp például egy Bécs és Budapest közötti Hyperloop-út hossza mindössze húsz percet venne igénybe. A megvalósításhoz azonban a rengeteg vákuum-pálya miatt, hatalmas beruházás szükséges, ami lassítja a technológia terjedését, mindazon által a projekt sikeressége esetén az is elképzelhető, hogy Európán belül akár teljesen ki is váltja a légiközlekedést.

Forrás:

  • A kép forrása: VIRGIN HYPERLOOP