A San Carlos de Bariloche-i Entre Cerros szomszédságában található Andinas Mellizas Patagónicos, egyenként 65 m2-es ikerházból álló projekt. A patagóniai növényzettel körülvett házak nagyon jól illeszkednek a hegyvidéki tájba és az ott található természetes növényzethez. Az ikerkabinok a Cerro Ventana domboldalán, a Gutierrez-tó és a Cerro Catedra lejtői felé nézve festői környezetben helyezkednek el.

A két kabinszerű épület oszlopokra van ráhelyezve, így a talajtakaró és a domborzat az épület alatt természetes mivoltában megmaradt. Az azonos alaprajzú iker épület elemeit az különbözteti meg, ahogy a környezet váltakozik, úgy mindegyik alkalmazkodik a telek különböző lejtőihez.

A házakat részben előregyártott moduláris rendszerben készítik el, hogy a helyszínen a környezetet ne rongálja. A gyártási technológiában arra törekedtek, hogy szinte alig keletkezzen hulladék, amit azzal értek el, hogy egységes termék létrehozása érdekében a teljes projektet az 1,12 m x 2,44 m OSB lemezek méretei alapján modularizálták, így az építkezés ésszerűsödött, és az erőforrásokat hatékonyan tudták felhasználni. A moduláris gyártás és a helyszíni összeszerelés azt eredményezte, hogy a munkavégzés időt és anyagot is megtakarított a helyszíni telepítés során.

Külső burkolatként fekete hullámlemezeket használtak, ahol a fekete szín segíti a passzív hőtermelést a téli időszakban. Az építészek koncepciója az volt, hogy a fenntarthatóságot nem csak a napelemek számában mérhetjük, hanem ezt sokkal tágabb fogalomként lehet értelmezni, amely a természeti erőforrások felelős felhasználásától kezdve sok mindent magába foglal. A fa, mint megújuló erőforrás alkalmazása is hozzájárul a fenntarthatósághoz, hiszen negatív szénlábnyommal rendelkezik. Az energiahatékonyság passzív eszközeivel, mint a tájolás, a keresztszellőztetés, a külső burkolat színe és a jó hőszigetelés szintén sok energiát takaríthatunk meg. Ezen fenntartható gondolatok mentén alakították ki ezt a moduláris ikerkabint.

Forrás: