Kecskemét megyei jogú város Homokbánya városrészének rehabilitációja példaértékű az átgondolt, komplex fenntarthatóság jegyében.

Az elnéptelenedett és funkciótlanná vált Homokbánya városrész rehabilitációja során, több éves fejlesztés keretében egymás mellett valósult meg lakóterület fejlesztés, gazdasági terület fejlesztés, valamint az ún. zöld város kialakítása. A felhagyott laktanya épületek komplex felújításával, energetikai korszerűsítésével 138 fő elhelyezésére alkalmas dolgozói apartmanház, valamint 40 lakásos önkormányzati bérházak jöttek létre. A zöld város elnevezést a környezet rehabilitáció és a nagy kiterjedésű parkos, ligetes területek indokolják, amelyben esőkert is kiépült, a homokos talajú és vízszegény terület vízvisszatartásának segítésére, valamint az árvíz-szerűen lehulló hirtelen csapadékterhelés által okozott erózió megakadályozására.

A komplex városrész rehabilitáció nem lehet sikeres és társadalmilag fenntartható a kiszolgáló és közösségi funkciók nélkül. Ennek jegyében egy meglevő épület felújításából közösségi funkciójú kiszolgáló épületet alakítottak ki a közel egy hektáros új kerékpáros park mellé. A bölcsőde felújításával a helyben élő gyermekek elhelyezése is megoldódott. Mind a bölcsőde, mind a zöldmezős beruházásként épült nappali ellátó központ megújuló energiát használ.

A zöld város projekt és a kapcsolódó beruházások multiplikátor hatása az üzleti befektetőket is vonzza, így a terület tudatos fejlesztés tovább folytatódhat, a társadalmi, a gazdasági és a környezeti fenntarthatóságnak a jegyében.

Források: Kurenkov Vjacseszláv: Kecskemét Homokbánya városrész rehabilitációja: épületfelújítás és komplex fenntarthatósági szemlélet. Az ÉVOSZ-GREENOLOGY: Tudásmegosztás a fenntartható építőiparért c. konferenciasorozat 2022.04.28-i előadásának kivonata.