Az építőipar évek óta kapacitás- és munkaerőhiánnyal küzd, mérnökökből, így építőmérnökökből is jelentős a hiány, valamint az utánpótlás is akadozik. Ezen szeretne változtatni a KÉSZ Csoport, Magyarország egyik legnagyobb építőipari vállalatcsoportja, amely megrendezte a Hexatlon nevű versenyt, ahol az ország legtehetségesebb építőmérnök-hallgatóit keresték. A rendezvény célja volt, hogy megmutassák a fiataloknak, hogy ez a szakma rengeteg izgalmas kihívást, változatos munkaköröket és lehetőséget rejt magában. A végzett hallgatók versenyképes fizetéssel és jó elhelyezkedési eséllyel találkozhatnak, fogalmaz a cég közleménye.

A versenyzőknek több fordulón keresztül szakmai ismereteket és kreativitást igénylő feladatokat kellett megoldaniuk, többek között meg kellett találniuk és ki kellett javítaniuk egy tervrajzban az elrejtett hibákat. A Hexatlon utolsó fordulójában kétezer darab Lego Technic elemből kellett pontosan 650 milliméteres szabad nyílást áthidaló hidat építeni. A dizájn mellett természetesen az is fontos volt, hogy a híd innovatív megoldással készüljön, illetve a hídszerkezet a lehető legnagyobb teherbírással rendelkezzen. A győztes híd több mint 60 kilogrammos terhelést bírt el. A híd alkotója, egyben a Hexatlon verseny győztese Bányász Péter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyik diákja volt.

„Bányász Péter, a verseny győztese választotta viszont egyedül az utolsó feladatnál azt a különleges megoldást, hogy a rendelkezésre álló lapos, tárcsaszerű építőelemeket függőleges helyzetbe állította, és így alkotott kiemelkedően merev gerendaszerű hídszerkezetet. A nyerő ötlet mellett a precíz kivitelezésnek és az önmagával szemben is szigorú időbeosztásnak volt köszönhető az elsöprő siker. Nincs máshogy ez a való életben sem: az újszerű koncepciók mellett a sikerhez elengedhetetlen az alázatos és szorgalmas munka, valamint a határidők szigorú betartása.” – mondta Tápai Árpád, a KÉSZ Csoport generálkivitelező tagvállalata, a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. vezérigazgató-helyettese és a Hexatlon zsűrijének tagja.

A verseny döntőjéről készült videóösszeállítás az alábbi linken tekinthető meg:

Forrás: