A kiskörei MAHART-bázis elkészültével a Nyaralóhajózási Program újabb kiszolgáló létesítménnyel bővült. A tavaly elkészült hajótároló- és szervizcsarnok, valamint a tokaji báziskikötő mellett a Lábasház megnyitása várhatóan ösztönzően hat majd a Tisza-tavi turizmusra.

A 800 négyzetméteres épületkomplexum 700 millió forint állami támogatással épült fel. A nádasban álló, 510 négyzetméteres betonalappal rendelkező épületegyüttest összesen 130 láb tartja, egy hídról közelíthető meg, és az árvízszint felett helyezkedik el, ennek köszönhetően a legnagyobb áradások idején is száraz marad.

A komplexum négy különálló épületből és egy központi, kör alakú födémlemezből áll, amelyen a kilátó magasodik. A két egymásnak fordított csónakot szimbolizáló kiskörei kilátó a környék egyik legmagasabb pontja, ahonnan a Tisza-tó, az Abádszalóki öböl és a vízerőmű is látható. Az épületekben irodahelyiségek, étterem, közösségi vizesblokk és a vízi rendőrség bázisa kapott helyet.

A Natura 2000-es területen elhelyezkedő lábasház elemeit környezettudatosan tervezték. A fűtést levegő-víz hőszivattyú biztosítja, a csarnoképületre szerelt napelemrendszer pedig az épületek fűtő-, hűtőrendszerét működteti.

A Tisza környékére jellemző népi építészetet idéző épületkomplexum a hely szellemét tükrözi, ezzel is tovább éltetve az itt kialakult építészeti örökséget. A kilátó megjelenésével egyrészt a Felső-Tisza vidéken található szatmárcsekei református temető csónak alakú fejfáit, másrészt a tiszai horgászladik geometriáját idézi meg.

Forrás: