Vilmos cambridge-i herceg tavaly alapította meg az Earthshot Prize-t, amelyet környezetvédelmi Nobel-díjként is emlegetnek. A verseny keretében azon innovatív ötleteket díjazzák, amelyek az éghajlat, az óceánok, a légszennyezés, a hulladékok és a biológiai sokféleség hatékony kezelésére szolgálnak.

A megoldási javaslatok legfőbb célja a bolygó regenerálódásának elérése 2030-ig. A zsűriben olyan híres személyiségek is helyet foglaltak, mint David Attenborough természettudós, Cate Blanchett színésznő, valamint Shakira kolumbiai énekesnő. A díjakra magánemberek, közösségek, tudósok, aktivisták, közgazdászok, kormányok, bankok, vállalkozások, városok, sőt országok is nyújthattak be pályázatot.

A kategóriák nyerteseit jelentős pénzjutalom illette meg, egymillió font, vagyis megközelítőleg 427 millió forint értékben. Az Eartshot Prize első díjátadóját Londonban, az Alexandra-palotában rendezték meg ünnepélyes keretek között.

„Környezetvédelmi Nobel-díjakat” öt kategóriában osztottak ki. A levegő megtisztításáért az indiai Takachar vállalatot tüntették ki, a cég innovációja egy olyan hordozható gép, amely a mezőgazdasági hulladékot alakítja át műtrágyává.

Az óceánok újjáélesztésének díját a bahamai Coral Vita-projekt vehette át a világ haldokló korallzátonyainak helyreállításáért. Az innováció lényege, hogy speciális tartályokban nevelik a korallokat az elpusztult egyedek pótlására.

Costa Rica első helyet ért el a természetvédelmi és -helyreállítási kategóriában, amellyel faültetési programját értékelték. A helyi lakosok jelentős összegeket kapnak, ha helyreállítják a természetes ökoszisztémákat.

Egy thaiföldi-német-olasz projekt pedig az éghajlatváltozás kihívásaira nyújt megoldási javaslatot. Az AEM Electrolyzer megújuló energia felhasználásával bontja le a vizet hidrogénre és oxigénre a hidrogén előállításához, fosszilis tüzelőanyagok alkalmazása nélkül. 

A pazarlásmentes világ építéséért járó díjat Milánó kapta. A város a fel nem használt és összegyűjtött ételeket a rászorulók között karitatív program keretében osztja szét. A kezdeményezésnek köszönhetően jelentősen csökkent a kidobott élelmiszermennyiség, továbbá az éhezés problémáját is kezelni tudták.

Vilmos herceg azt is bejelentette, hogy a 2022-es díjátadó az Egyesült Államokban kerül majd megrendezésre.

Forrás: