Az Ázsia délkeleti részén fekvő városállamban rendkívül sok zöld, innovatív megoldás épült már fel, gondoljunk csak a Changi reptérre, amely 4 hektáros esőerdőt tartalmaz 3000 fával, de itt található a világ legnagyobb beltéri vízesése (40 méter) is. A lebegő napelempark azonban talán még a reptérnél is innovatívabb ötletnek számít, ugyanis olyan hi-tech projektről van szó, amely kevesebb mint egy év alatt valósult meg, legfőbb célja pedig a karbonkibocsátás csökkentése.

A park mindösszesen 45 hektáron helyezkedik el (a nagyjából 45 futballpálya méretű szerkezet összességében 30 ezer úszó szigetből, az erőműben 13 ezer napelemből és 40 inverterből áll) és 60 megawatt előállítására képes. A napelempark jól illeszkedik a városállam tervébe, amely alapján napenergiából származó erőforrásait igyekszik megnégyszerezni. A projekt öt közeli víztisztító üzem működtetéséhez termel megfelelő mennyiségű energiát. Közel 6 millió kWh energiát is megtermelhet éves szinten, amely elegendő 1250 négyszobás lakás ellátásához és mintegy 4258 tonna szén-dioxidot váltanak ki vele. A teljes éves energiaigényük így 7 százalékkal, a kibocsátott károsanyag mennyisége pedig 32 kilotonnával csökkenhet. (A mennyiség megfelel annak, mintha 7000 autóval kevesebb lenne az utakon).

A lebegő napelempark kialakításnál a helyi flóra és fauna, illetve a víz minőségének a megóvása volt az egyik fő cél. A panelek között – a mérnöki szempontból szükségesnél – nagyobb helyet hagytak, amellyel a napfény eléri a vízfelszínt, valamint a levegőztetés is biztosított, amelyhez a vízben lévő fúvókák is segítséget nyújtanak. A műanyag keretek a napelemek rögzítését szolgálják, így nagy sűrűségű polietilénből gyártották. Az anyag előnye, hogy újrahasznosítható és a környezeti hatásoknak is képes ellenállni. A karbantartás, javítás és minőségellenőrzés drónok segítségével valósul meg. Olyan akadályokat is le kellett küzdeni az építés során, mint a hőmérsékletingadozás, az árapály-jelenség és a sós víz maró hatása.

A szingapúri kormány céljai között szerepel, hogy 2050-ig felére csökkenti az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. Az erőművet a Huawei okos napelemes megoldásai működtetik majd.

Forrás: