A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által készített energiastatisztika 2020. éves riportból kitűnik, hogy a fűtési időszak, valamint a koronavírus-járvány hatására a lakossági energiafelhasználás megnövekedett. Kiderül továbbá, hogy a megújuló energiaforrásokból előállított energia felhasználásának részaránya a bruttó végső energiafogyasztásban 13,9%-ra emelkedett, ezáltal hazánk teljesítette a 2020-ra kitűzött, a megújuló energiaforrásból előállított energia támogatásáról szóló 2009/28/EK irányelvben megfogalmazott célokat.

Magyarországon tavaly – az azt megelőző évhez képest – az országos primerenergia-termelés 2,0%-kal, a primer belföldi felhasználás pedig 1,5%-kal csökkent, hazánk importfüggősége pedig 56,2%-ra mérséklődött. A tavalyi évben hazánkban a végfelhasználók által elfogyasztott energia mennyisége 832 375 TJ volt, amely 1,2%-os csökkenést jelent a megelőző évhez képest.

Kitűnik továbbá, hogy a tavalyi évben az elsődleges energiahordozók termelése 451 673 TJ volt, mindez a megelőző évhez képest 2,0%-kos csökkenést jelent. Az elsődleges megújuló energiaforrások termelése 1,4%-kal emelkedett, emellett az elsődleges fosszilis energiahordozók termelése 5,7%-kal, a nukleáris pedig 1,5%-kal mérséklődött.

A primer belföldi felhasználás vonatkozásában az elsődleges megújuló energiaforrások felhasználása 4,6%-kal emelkedett, ezzel egyidejűleg az elsődleges fosszilis energiahordozók felhasználása 2,1%-kal, a nukleáris energia felhasználása 1,5%-kal, a villamos energia nettó import pedig 7,2%-kal csökkent a 2019-ben mért adatokhoz képest.

A riport szerint a napelemek által termelt villamos energia nagymértékű növekedése figyelhető meg, 64,3%-kal meghaladva az előző évi adatokat. Kiderül továbbá, hogy a kommunális hulladék megújuló részéből termelt villamos energia 21,9%-kal, a víz 11,4%-kal, a biogáz alapú villamosenergia-termelés pedig 0,9%-kal emelkedett.

Az ipari szektoron belül az egyes ágazatok energiafelhasználása eltérő irányba mozdult el: a legnagyobb mértékben, 6,6%-kal a gépgyártás energiafelhasználása emelkedett, amelyet az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása követ 3,8%-kal, majd pedig az építőipar 3,5%-kal.

Forrás: