A Budapesti Vásárközpontot (a továbbiakban: Hungexpo vagy Expo) 1921-ben adták át, majd 1974 óta itt került megrendezésre a hagyományos Budapesti Nemzetközi Vásár (BNV) is. A pavilonokból álló kereskedelmi és szórakoztató létesítmény Budapest egyetlen nagy kiállítás- és rendezvényhelyszíne. 2016-ban a magyar kormány megegyezett a francia tulajdonossal, hogy visszaveszi az épületet állami tulajdonba, valamint felújítja azt, így összesen 50 ezer négyzetméter alapterületű épület, valamint 35 ezer négyzetméter alapterületű csarnokrész rekonstruálása valósult meg két év alatt.

A Hungexpon a vendégeket két irányból is impozáns bejárat fogadja, majd, ha tovább haladnak egy 1000 négyzetméteres recepciós térbe jutnak. Az Expo területén a könnyebb eligazodás érdekében helyet kapott egy új kortárs épület, az úgynevezett fogadó- és információs központ, amelynek a második és harmadik emeletén irodatér található. Emellett felépült egy 21. századi követelményeknek megfelelő, több mint 23 ezer négyzetméteres konferenciaközpont, ami akár 4 különálló rendezvénynek is otthont tud adni, de akár össze is nyitható egy nagyobb esemény érdekében. Emellett kialakításra került egy 2048 fő befogadására alkalmas plenáris terem is.

A termekbe a világszabadalmas kanadai Gala seat elnevezésű egyedülálló székrendszer került beépítésre, amelynek különlegessége, hogy a széksorok lehetnek teljesen síkban, vagy gombnyomásra akár emelkedő nézőtérré is alakíthatók, vagy egy hosszabb gombnyomásra a székeket szó szerint elnyeli a föld, ugyanis becsavarodnak és lesüllyednek a terem alá. A nagyterem színpad is részlegesen süllyeszthető, valamint a színpad mögötti falon egy 72 négyzetméteres LED-fal található. A terem tervezésekor külön figyeltek arra is, hogy annak akusztikája művészi előadások befogadására is alkalmas legyen.

Az új csarnoképítés és a régi csarnokok felújítását követően a megújult Hungexpo összesen 7 kiállítási és rendezvénytérrel rendelkezik. A 12.000 négyzetméter zöldfelület megújítása mellett 1000 négyzetméter új zöldfelületet is kialakítottak, továbbá 116 új fa is elültetésre került anélkül, hogy egyet is kivágtak volna a beruházás során.

Forrás: