A The Great Bubble Barrier nevű holland start-up cég egyedülálló módszert dolgozott ki a vízben úszó műanyaghulladék feltartóztatására. A technológia lényege, hogy egy buborékfüggönyt hoznak létre a mederben, amely a műanyagokat a vízfolyás oldalára szorítja. Egy perforált csövet átlósan a folyómeder aljára helyeznek, amely egy felfelé irányuló áramlatot hoz létre, így a műanyagokat a felszínre irányítva, és egy felfogó hálóba vezetve. Az új szerkezet minden 1 mm-nél nagyobb műanyagot feltartóztat, azonban a vándorló halak át tudnak rajta haladni, illetve további előnye, hogy növeli a víz oxigénszintjét, javítva ezáltal az ökoszisztémát.

Az IJssel folyón végzett pilot teszt során az anyagáram 86 százalékát sikerült így feltartóztatni.

A csapat most az innovációt Hollandián kívül is kipróbálja: a tervek szerint 2022 nyarán Portugáliában is létrehoznak egy új buborékgátat – jelentette be a cég múlt vasárnap a World Clean Up Day-en. Az új projekt pontos helyszíne még nem ismert, de várhatóan a portói régióban valósul meg, ugyanis a Nature című brit folyóiratban nemrégiben megjelent tanulmány szerint itt található Portugália két műanyaggal leginkább szennyezett folyója.

Az építők célja nem csak az, hogy a problémát a forrásához közel tudják majd kezelni, hanem a lakosok és az idelátogatók figyelmét is fel szeretnék hívni a műanyagszennyezés súlyosságára.

A buborékgát a “MAELSTROM (a MArinE Litter SusTainably RemOval and Management) projekt” része, amelyet 14 európai fél konzorciuma alkot, és amelyben az EU társfinanszírozó annak érdekében, hogy a körforgásos gazdasági cselekvési tervvel összhangban új módszereket vizsgáljanak a folyami hulladék újrahasznosítására és újrafelhasználására.

Forrás: