Az ökológiai lábnyomunk vizsgálata mellett foglalkoznunk kell az online világban hátrahagyott jeleinkkel is, hiszen személyes adataink kezelése mellett, környezettudatossági szempontból is komoly következményekkel járhat, ha nem megfelelően járunk el. Az úgynevezett digitális lábnyom olyan jelekből tevődik össze, amelyeket a felhasználók az online jelenlét után hagynak hátra, akár social media felületeken, akár a mobiltelefon és bankkártya használat során.

Ma már mindenki számára egyértelmű, hogy az ökológiai katasztrófa elkerülése érdekében, a nemzetközi ökopolitikai döntések mellett nekünk, hétköznapi embereknek is tudatosan változtatnunk kell az életvitelünkön, így például az interneten való jelenlétünkkel. Az internet, valamint a social media felületek tudatosabb használata egyre elterjedtebb, azonban nem mehetünk el amellett, hogy az online térben való jelenléttel nagymértékben hozzájárulunk a karbonkibocsátáshoz is: az adatfeldolgozáshoz nagy mennyiségű elektromosságra van szükség, előállításának pedig jelentős az ökológiai lábnyoma.

Az informatika és a környezetvédelem látszólag összeegyeztethetetlen fogalmak, azonban megfelelő tudatossággal egyéni szinten is sokat tehetünk a fenntartható jövőért. 2020-ban globálisan közel 7%-kal csökkent a szén-dioxid-kibocsátás az előző évekhez képest, ugyanakkor a légköri koncentrációja továbbra is negatív irányba halad.

A fenntarthatósági célok elérésével foglalkozó Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozón a számítástechnika (üzleti laptopok és PC-k) felújításával és értékesítésével foglalkozó Furbify  vállalkozás is meghívást kapott, ahol bemutathatták a mindennapokba is  elsajátítható ötleteiket, ezzel is támogatva a fenntartható jövőért vívott küzdelmet. A Furbify szakértője, Tóth Péter egy sajtóközleményben beszélt arról, mit tehetünk a digitális lábnyomunk csökkentése érdekében. Minőségi elektronikai eszközök vásárlásával nagyobb élettartamra számíthatunk, ha mégis elromlana egy eszköz, lehetőség szerint kidobás helyett javíttassuk meg azt, ne vásároljunk új eszközöket csak azért, mert a trend ezt kívánja.

Sokan tartózkodnak az újrahasznosított eszközvásárlástól, félve a rosszabb minőségtől, a valóságban viszont meg se tudjuk különböztetni az új terméket egy használt, felújított géptől. Fontos kiemelni, hogy a felújított számítógépek és laptopok iránt való kereslet nagymértékben támogatja a fenntartható jövő elérését. Amennyiben mégis új eszköz beszerzése mellett döntünk, a régi modellt tanácsos elajándékozni, ezzel is gondoskodva a régi eszköz újrahasználatáról.

Az eszközök karbantartásával és tudatos használatával szintén növelhetjük azok élettartamát, figyeljünk rá, hogy a készülékek stand-by üzemmódban is fogyasztanak energiát – feleslegesen. Ezért, ha éppen nem használjuk elektronikai eszközeinket, ajánlott áramtalanítani, a konnektorból kihúzni azokat. Megdőlt az az elgondolás is, hogy a képernyővédővel áramot lehet spórolni, a valóságban a kijelző sokkal több energiát használ fel az animációk megjelenítésével, mintha egyszerűen elsötétítenénk.

Több kutatás is kimutatta, hogy a gamer PC-k a világ összes személyi számítógép és játékkonzol áramfogyasztásának mintegy 20 százalékáért felelősek, még úgy is, hogy darabszámra a teljes számítógép állomány alig több, mint 2-5 százalékát teszik ki. Ezen a téren is történtek már pozitív irányba mutató változások, például a mai újabb kiadású videókártyák energiafogyasztása már most 10-15 százalékkal kevesebb, mint 2-3 évvel ezelőtt volt, ez a csökkenő tendencia várhatóan folytatódni fog.

Forrás: